Croatia Airlines čeka strateškog partnera

21.02.2019.

18:40

Autor: HRT

default error photo
Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, kazao je da to nije priča od jučer i da CA trenutačno nema snage sama ići u nabavku nove flote.
Traži se strateški partner za domaću aviokompaniju Croatia Airlines. O privatizaciji će odlučivati Povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera koje će imati deset članova, a predvodit će ga ministar Oleg Butković.

- Vlada ima povjerenstvo za traženje strateškog partnera za CA
- Butković: Postoje zainteresirani za Croatia Airlines 

Oleg Butković
, ministar mora, prometa i infrastrukture, kazao je da to nije priča od jučer ali CA trenutačno nema snage da ide sama u nabavku nove flote.

- Zato i tražimo strateškog partnera, onoga tko će zajedno s nama ponuditi i riješenje za stabilnost CA, rekao je Butković.

Stabilnosti poslovanja trebao bi pridonijeti i kolektivni ugovor, koji je Uprava nakon dvije i pol godine pregovaranja i dvije najave štrajka u srcu turističke sezone, prošli tjedan potpisala sa sindikatima.

Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa, kazao je da je za razliku od prethodnih kolektivnih ugovora ovaj kolektivni ugovor je potpisan na mnogo duže radoblje, od 5 godine, i nadamo se da smo na taj način osigurali prepostavke za stabilno i redovno poslovanje kompanije u jednom dužem razdoblju.

I Gordan Maras, ministar iz Milanovićeve vlade, koja je 2014. bez uspjeha pokušavala pronaći starteškog partnera, kaže da novi partner treba osigurati širenje poslovanja.

- Moj stav je da bi bilo nabolje da nađemo partnera van Europske unije kako bi se ta destinacijska priča razvijala odnosno kako bi možda taj partner u Hrvatskoj radio svoj hub za Europu ili možda za transfer za neke druge zemlje.

Ovih dana čeka se da Croatia Airlines odabere financijskog savjetnika koji bi predložio model dokapitalizacije. Sam postupak odabira novog stateškog partnera trebao bi završiti do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!