Croatia Airlines i Trade Air obavljat će domaći linijski zračni prijevoz do 2026.

16:54 / 09.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Croatia Airlines

Croatia Airlines

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Croatia Airlines i Trade Air potpisat će ugovor s državom za obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza u razdoblju od 4. srpnja 2022. do 28. ožujka 2026. godine, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vlada je, naime, usvojila izmjenu odluke o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 31. listopada 2021. do 25. listopada 2025., a tom je izmjenom promijenjeno razdoblje u kojem će se uspostaviti obveza obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza te je novi rok od 4. srpanja 2022. do 28. ožujka 2026. godine.

Butković je podsjetio da je Vlada na sjednici održanoj 20. travnja 2020. donijela odluku o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza, a ta je odluka izmijenjena u travnju prošle godine. Tom se odlukom osigurava kontinuitet prometne povezanosti i neprekinutost obavljanja redovnog zračnog linijskog prijevoza, koji je od značaja za gospodarski i društveni razvoj regija unutar RH, a novom se odlukom mijenja njeno vremensko razdoblje.

Ministar je podsjetio i da je Europska komisija 25. listopada 2021. u službenom listu EU objavila poziv na javni natječaj za obavljanje redovitog zračnog prijevoza u skladu s obvezama javnih usluga za sve linije, a tijekom provedbe javnog natječaja resorno ministarstvo komuniciralo s nizom zainteresiranih zračnih prijevoznika.

U propisanom roku zaprimljene su dvije službene ponude od hrvatskih zračnih prijevoznika - Croatia Airlinesa i Trade Aira, s kojima će biti i sklopljeni ugovori, zaključio je ministar.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i program potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih ili privremeno oduzetih domaćih životinja za 2022. godinu, za što je u državnom proračunu na stavkama Ministarstva poljoprivrede osigurano tri milijuna kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!