Crobex na putu blagog dobitka treći tjedan zaredom

09.12.2022.

09:12

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu blagog dobitka treći tjedan zaredom, mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u četvrtak je ojačao 0,29 posto, na 1.924 bodova, a Crobex10 za 0,13 posto, na 1.133 boda.

Nakon tri dana rasta, Crobex je na putu tjednog dobitka od oko 0,3 posto, dok je Crobex10 u odnosu na početak tjedna u minusu jedan bod.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 6,5 milijuna kuna, što je za otprilike milijun kuna više nego dan ranije.

Najveći promet, veći od 2 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Spana, a cijena joj je skočila 4,18 posto, na 274 kune, pa je tako među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Po prometu je slijedila dionica Plave lagune, kojom je ostvareno 925 tisuća kuna. Cijena joj je stagnirala na 1.850 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je još i dionicom Atlantic grupe, 833 tisuće kune, a cijena joj je također stagnirala, na 340 kuna.

Najveći pad cijene među trgovanijima imala je dionica Arena Hospitality grupe, za 0,9 posto, na 220 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 34 dionica, pri čemu je njih 16 ostvarilo rast cijene, sedam pad, a 11 stagnaciju.

Svjetske burze porasle 

I na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle. Dow Jones porastao je 0,55 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,75, a Nasdaq indeks 1,13 posto.

Nakon pet dana pada, S&P 500 jučer je porastao, zahvaljujući korekciji cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon višednevnog pada.

Pozitivno su na tržište utjecali i najnoviji podaci s tržišta rada, koji su potaknuli nadu u popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi otvorilo prostor američkoj središnjoj banci da uskoro završi ciklus povećanja kamatnih stopa.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju da će kineske vlasti ubrzati proces popuštanja restriktivnih covid mjera, što bi pozitivno utjecalo na drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Zahvaljujući tome, trenutno su u blagom plusu i europski terminski indeksi, pa se i na burzama u Londonu, Frankfurtu i Parizu očekuje rast cijena dionica na početku današnjeg trgovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!