Crobexi na putu znatnih dobitaka u veljači

28.02.2023.

09:20

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zagrebačka burza - ilustracija

Zagrebačka burza - ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje nastavak pozitivnog sentimenta uz nešto veći obujam trgovanja, budući da je sezona objava financijskih izvješća u punom zamahu, a pritom su glavni dionički indeksi na putu znatnih dobitaka od početka veljače.

Od pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje očekuje danas stagnaciju Crobexa, a dvoje nastavak njegova rasta.

Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,6 posto, na 2.213 bodova, pa je tako nakon tri dana dobitaka na novoj najvišoj razini od siječnja prošle godine.

Crobex10 porastao je za blagih 0,12 posto, na 1.267 bodova, čime je ojačao šesti dan zaredom, na novu najvišu razinu od početka svibnja lani.

Oba indeksa tako su na putu znatnih dobitaka u veljači, pri čemu je Crobex trenutno u plusu 4,88 posto, a Crobex10 za 2,6 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je u ponedjeljak porastao Crobexkonstrukt, za tri posto, dok je najviše pao Crobexnutris, za 0,31 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 1,54 milijuna eura, što je za milijun eura manje nego u petak.

- Tjedan je započeo uz nastavak pozitivnog sentimenta na Zagrebačkoj burzi. Sezona objava financijskih izvještaja domaćih kompanija u punom je zamahu, dok je fokus investitora nastavljen na dionicama Zagrebačke banke, nakon što je objavljen izdašan prijedlog isplate dividende. Ostvarenim prometom slijedila je dionica Valamar Riviere, čije rezultate poslovanja za 2022. godinu očekujemo tijekom današnjeg dana. U nastavku tjedna očekujemo prevladavanje pozitivnog sentimenta investitora, uz življe trgovanje od uobičajenih razina", istaknula je financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria, Silvija Kranjec.

Najveći promet, oko 404 tisuća eura, ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, kojoj je cijena porasla daljnjih 1,65 posto, na 12,05 eura. Prošloga je tjedna cijena te dionice skočila gotovo 14 posto, nakon što je objavljeno da Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu dividende u ukupnom iznosu od 1,69 eura po dionici.

Slijedi dionica Valamar Riviere kojom je ostvaren promet od 257 tisuća eura, a cijena joj je porasla 2,36 posto, na 4,34 eura.

Znatniji promet, u visini od 202 tisuće eura, ostvaren je još i dionicom Spana, koja je poskupjela 1,15 posto, na 44 eura.

Najveća dobitnica među dionicama s većim prometom bila je ona Arena Hospitality grupe, koja je poskupjela 7,7 posto, na 36,4 eura.

Među likvidnijima, pak, najveća gubitnica bila je dionica AD Plastika, s padom cijene za 5,3 posto, na 12,55 eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!