Crobexi pali uz nešto veći promet

25.08.2022.

17:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Illustration

Illustration

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi pali, izgubivši sve jučerašnje dobitke, uz nešto veći promet nego dan ranije, pri čemu su u fokusu investitora bile dionice Adrisa i Atlantske plovidbe.

Crobex indeks spustio se u četvrtak 0,45 posto, na 1.998 bodova, a Crobex10 za 0,32 posto, na 1.197 bodova. Jučer su oba indeksa porasla oko 0,2 posto.

Svi sektorski indeksi su pali, osim Crobexkonstrukta, koji je stagnirao. Najviše je pritom oslabio Crobextransport, za 1,03 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,9 milijuna kuna, što je za 2,6 milijuna više nego dan ranije.

Pritom je najveći promet, 1,4 milijuna kuna, bio ostvaren povlaštenom dionicom Adris grupe, kojoj je cijena ojačala 0,24 posto, na 414 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,37 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,71 posto, na 403 kune.

Nešto veći promet ostvaren je još i dionicom Tankerske Next Generation, 551 tisuću kuna, uz skok njezine cijene za 4,9 posto, na 51,4 kune, pa je bila najveća dobitnica.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica Kutjeva, s padom cijene za 1,94 posto, na 50,5 kuna.

Novi ugovor Janafa o skladištenju nafte za Delta-Oil International

Od važnijih vijesti, Janaf je izvijestio da je s društvom Delta-Oil International sklopio ugovor o skladištenju naftnih derivata na svom Terminalu Omišalj, ukupnog kapaciteta 20.000 prostornih metara, za razdoblje do 15. kolovoza 2027. godine.

- Sklapanje višegodišnjeg ugovora za skladištenje derivata s kompanijom, koja je i inače dugogodišnji partner Jadranskog naftovoda, još je jedna potvrda kvalitete odnosa koju izgrađujemo sa svim našim klijentima. Zahvaljujući strateški promišljenom poslovanju, Janaf je u ovim dinamičnim i zahtjevnim vremenima za svjetska tržišta energenata prepoznat kao pouzdan partner u širem mediteranskom okružju, na kojeg se oslanjaju najuglednije regionalne i globalne naftne kompanije, istaknula je Uprava Janafa.

Dionicom Janafa danas se nije trgovalo.

U međuvremenu, Hanfa je odobrila Fortenova grupi objavljivanje ponude za preuzimanje preostalih dionica Žitnjaka, po cijeni od 300 kuna za dionicu. Fortenova već ima ukupno 91,65 posto vlasničkog udjela u Žitnjaku.

Niti dionicom Žitnjaka dana se nije trgovalo.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 33 dionice, pri čemu je cijena njih 9 porasla, 15 pala i 9 stagnirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!