Crobexi zaustavili višednevni uspon, u fokusu Atlantska plovidba

01.03.2023.

10:55

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zagrebačka burza - ilustracija

Zagrebačka burza - ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u srijedu prijepodne u blagom su minusu, prekinuvši višednevni uspon, a u fokusu investitora je dionica Atlantske plovidbe nakon najave isplate dividende od pet eura po dionici.

Crobex indeks oko 10,30 sati bio je u blagom minusu od 0,02 posto, na 2.227 bodova, čime je prekinuo 4-dnevni uspon, ostavši blizu jučer dosegnute najviše razine još od ožujka 2017. godine.

Crobex10 je oslabio 0,13 posto, na 1.275 bodova, čime je prekinuo 7-dnevni uspon.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 614 tisuća eura, što je za otprilike 200 tisuća više nego jučer u isto doba.

Najlikvidnija je zasad dionica Atlantske plovidbe, s 234 tisuće eura prometa, a po skoku cijene za gotovo 6 posto, na 57 eura, i najveća je dobitnica.

Upravni odbor Atlantske plovidbe odlučio je u utorak da će glavnoj skupšini predložiti ispatu dividende od 5 eura po dionici, prioćeno je iz te dubrovačke kompanije.

Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 57,3 tisuće eura, a cijena joj je porasla 0,45 posto, na 4,43 eura.

Uz to što je Uprava jučer najavila isplatu dividende od 0,2 eura po dionici, odnosno 24,4 milijuna eura u ukupnom iznosu svim dioničarima koji budu upisani u depozitarij SKDD-a na dan 28. travnja, ta kompanija danas je objavila i da je Nadzorni odbor dao suglasnost na novi poslovni plan svog austrijskog društva Valamar A.

Njime se predviđaju nove investicije za zimsku sezonu 2023. u hotelu Valamar Obertauern, repozicioniranje hotela Marietta u Hotel by Valamar, kao i daljnje investicije u hotel Valamar Collection Kesselspitze.

Znatniji promet imala je i dionica Čakovečkih mlinova, 44,4 tisuće eura, a cijena joj je stagnirala na 10,4 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Granolia, s padom cijene za 4,76 posto, na 8 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!