11:48 / 11.10.2021.

Autor: Studio4/HRT/E.L.S.

Čupić: Mediji histeriziraju oko cijena, mnogi to iskorištavaju

Denis Čupić

Denis Čupić

Foto: HRT / HRT

Jesu li cijene građevinskog materijala podivljale baš kad Hrvatsku čekaju veliki infrastrukturni projekti i golemi projekti obnove i tko na valu medijske histerije vrši pritisak na Vladu, a tko koristi situaciju za naplatu ranijih poslovnih grešaka? O tome je u emisiji Studio 4 govorio predsjednik Udruženja developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca -  glavni izvršni direktor F.O. grupe, Denis Čupić.

Čupić se slaže da cijene rastu, ali i kaže da se zapravo ponašaju vrlo volatilno - malo rastu pa malo padaju. No, kod nas u medijima, smatra, sve samo raste jer vijest mora biti dramatična.

- Kada pogledamo grafove, najviše su cijene bile 2007. do 2009. godine. Drugi vrhunac je bio 2012. godine i kada pogledamo cijene građevinskog materijala i index cijena, bili smo blizu pika iz 2012. negdje krajem drugog kvartala ove godine, u trećem kvartalu imamo lagani pad od tih vrijednosti, a podsjetio bih da 2021. i u Europi i globalno u svijetu, investicijski ciklusi nisu bili toliko intenzivni kao što su u zadnju godinu dana - objašnjava.

Kaže da se radi o medijskoj histeriji, a nažalost neki tu situaciju iskorištavaju.

- Riječ je o nekoliko slojeva onih koji to koriste - od trgovaca građevinskog materijala koji imaju skladištenu robu do građevinske tvrtke koje su godinama sami sebe dovodile u probleme i koje žele povratiti ono što su u svim svojim pogrešnim kalkulacijama izgubile - navodi Čupić.

Što se tiče cijena energenata, one su, kaže, drastično porasle, oni su tržišna kategorija i posljedica tržišne trgovine. Imamo, kaže dosta visoke naknade, ali u Hrvatskoj sve tvrtke koje se bave proizvodnjom i velike su potrošači električnom energijom i dalje imaju povoljniju električnu energiju - otprilike 16 posto od ostalih gospodarskih subjekata, tako da ni taj element ne može biti toliko velik, navodi.

- Globalno cijena energija će se osjetiti sljedeće godine pa ako mi već sad imamo rast cijena građevinskog materijala i određenih građevinskih sirovina, te sirovine sljedeće godine neće toliko rasti pa i neće biti velikih poremećaja. Bit će poremećaja kod robe koja dolazi iz dalekog istoka - djelom je to čelik - otkriva Čupić.

Drugim riječima, trgovci su sad već ukalkulirali rast cijena koji njima nije rast troškova jer naprosto koriste priliku. Prilika je ovdje, oni je koriste - kaže.

Objašnjava da u zapadnoj Europi već su sada određene robe na skladištima blizu punjena skladišta, određenih roba nedostaje, ali te su robe naručene i dolaze. U prvom prema drugom kvartalu sljedeće godine skladišta će biti, kaže, adekvatno napunjena, investicijski ciklusi koji će kretati u trećem kvartalu zapravo će spriječiti da se dođe do povećanje cijena, dakle kapital će zaustaviti nerealno povećanje cijena energenata.

- Još 12 mjeseci ćemo sigurno još gledati te promjene, ali nakon toga će se sve smiriti, naravno ako prestane medijski "hype".

Osvrnuo se i na najavljenu izmjenu postojećih Uzanci o građenju.

- HUP i HGK su uspjeli napraviti efikasan pritisak na Vladu i ostvarit će se jedna promjena u načinu plaćanja. Ovo popuštanje nije dobro, dapače to je loš korak i loš signal. Ako imate sada ugovorene cijene radova, puno robe je bilo unaprijed plaćeno, većina građevinskih kompanija u sve to svjesno ulazila s nižim cijenama i sada to koristi kao alibi za vraćanje svoje pozitivne EBITE i mislim da je to presedan koji će se preliti na privatan sektor.

Vjeruje da će pozitivan efekt nakon toga biti neko kratkoročno poboljšanje situacije građevinskih kompanja, ali dugoročno ćemo imati negativan efekt na investicijski ciklus kako za državu, tako i za privatne naručitelje.

- Ono što nam nedostaje je moderna građevinska industrija vođena od mladih ljudi. Građevina je jedina grana u Hrvatskoj u kojoj imamo iste kadrove koje su tamo bili prije 30 godina - zaključuje Čupić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!