14:49 / 04.02.2019.

Autor: P.F./Hina

Čupković: 3. maj nesposoban za plaćanje, ali nije prezadužen

-

-

Foto: - / -

U izvješću objavljenom na oglasnoj ploči suda navodi se da je račun 3. maja na dan izrade izvješća neprekidno blokiran 160 dana, ali da 3. maj nije insolventan.
Privremeni stečajni upravitelj za Brodogradlište 3. maj Zdravko Čupković predao je Trgovačkom sudu u Rijeci izvješće u kojem ocjenjuje da to brodogradilište ispunjava jedan od stečajnih razloga - nesposobnost za plaćanje, ali da ipak nije insolventno ni prezaduženo, nego je trenutno nesposobno za plaćanje.

U izvješću objavljenom na oglasnoj ploči suda navodi se da je račun 3. maja na dan izrade izvješća neprekidno blokiran 160 dana, ali da 3. maj nije insolventan. Navodi se da mu kratkotrajna imovina iznosi 830,4 milijuna kuna, a kratkoročne obveze 588,4 milijuna kuna te da ima nedovršenu, odnosno proizvodnju u tijeku u visini 447,4 milijuna kuna i da su potaknuti procesi za naplatu dijela dospjelih potraživanja.

Čupković ocjenjuje da 3. maj nije prezadužen te navodi da raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u sumi od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka. Za 6. veljače predložio je održavanje ročišta, kako bi se raspravilo o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka.

I direktor Brodogradilišta 3. maj Maksimilijan Percan podnio je izvješće Trgovačkom sudu u kojemu je ocijenio da bi otvaranje stečaja bila prepreka u iznalaženju pozitivnog rješenja te da ne postoji razlog za otvaranje stečaja. Smatra da bi se nelikvidnost mogla otkloniti u kratkom roku.

Prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj pokrenut je početkom siječnja, a ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka već je zakazano za 6. veljače. U siječnju je pokrenut i prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad još jednim članom Uljanik grupe, Uljanik brodogradilištem, a ročište je zakazano za 29. ožujka.

Prethodni postupak za 3. maj predložila je Fina, navodeći da 3. maj na 21. prosinca ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, ukupno 72,1 milijuna kuna.

Privremeni stečajni upravitelj u izvješću navodi da je blokada računa na 21. prosinca lani bila za obveze od 72,1 milijun kuna, 9. siječnja ove godine za 78,5 milijuna kuna, a 26. siječnja za 107,3 milijuna kuna, s time da je u siječnju dio vjerovnika povukao blokade te da je dio blokada na osnovi sudužništva. 

Od novogradnji koje je 3. maj ugovorio - kemijski tanker (novogradnja 723) je na opremanju u Uljanik brodogradilištu, a za brod za rasuti teret (733) je raskinut ugovor i naplaćena su državna jamstva, uz hipoteku u korist države.
Brodogradilište 3. maj je podizvođač za još šest novogradnji, od kojih je prva 75% dovršena, za tri je položena kobilica, jedna je 30% dovršena, a za jednu su izrezani limovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!