17:11 / 24.02.2022.

Autor: HRT/I.B.

Čuraj: Ne bi smjelo biti ozbiljnijih problema na našem tržištu

Stjepan Čuraj

Stjepan Čuraj

Foto: HTV / HRT

Stjepan Čuraj, predsjednik Hrvatske narodne stranke i državni tajnik u Ministarstvu financija, gostujući u Specijalnoj emisiji HTV-a rekao je da Hrvatska "nema neke velike mogućnosti potresa na financijskom tržištu". 


Ono što je jutros na užem kabinetu Vlade bilo bitno je ono što je i premijer rekao - da obratimo pozornost na financijsku stabilnost, u kontaktu smo s HNB-om cijelo prijepodne, istaknuo je.

- Što se tiče izloženosti i financijskog sektora RH mi nemamo neku preveliku izloženost. Dakle, što se tiče prisustva ruskog kapitala na ovom tržištu moramo znati da je prošle godine Sberbank-a i prodana, doduše postupak je u tijeku, a ona čini 2,3 posto ukupnog bankarskog tržišta. Dakle, izloženost prema samoj Sberbank - koja je stabilna i koja je našla novog vlasnika, nije velika, rekao je.

- Ukupnost, što se tiče naših osiguravajućih društava, odnosno ne bankovnog sektora, u tom financijskom aspektu je nekih 311 milijuna kroz razne mogućnosti osiguranja, depozita, ističe.

- S tog aspekta i nekih budućih očekivanih sankcija nemamo neke velike mogućnosti potresa na financijskom tržištu, dakle, apsolutno smo stabilni. To je samo jedan mali aspekt, naglasio je.

- Naravno, tu imamo i onaj gospodarski gdje ćemo vidjeti koje će biti daljnje sankcije što se tiču EU-a, odnosno večerašnjeg sastanka vezanog uz vlasničke dijelove, ruske tvrtke koje rade na teritoriju EU-a, a tu je naravno svima odmah upala u oči Fortenova grupa, ali ona ne spada po onom većinskom dijelu pa ne bi ni tu smjelo, tvrdi.

- Zasad sve promišljamo. Apsolutno pratimo sve tijekove, vidjet ćemo u kojem će smjeru ići sankcije, ali ne bi smjelo biti nekih većih pomaka niti ozbiljnijih problema na našem tržištu, kako financijskom, tako i gospodarskom. Ali, naravno da će sve te sankcije imati reperkusije na cijelu EU. Vidjeli smo danas je već 30 posto porasla cijena plina, 6 posto nafta. To možemo očekivati i sva sreća da nismo u onom prijašnjem mandatu potpali pod neki malo veći populizam i napravili smo taj dobavni pravac LNG-ja na Krku koji nam jamči tu stabilnost, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!