Ćurlin: Sigurno je da za Uskrs neće biti otvorenih hotela

16.03.2020.

15:00

Autor: I.D./IMS/HRT

default error photo
Što se tiče dolazaka u travnju više ne postoji niti jedna rezervacija koja je živa, a već se polako počinju otkazivati i rezervacije za svibanj, kazao je Ćurlin.
Koronavirus dovodi u opasnost više od 50 milijuna radnih mjesta u turizmu na globalnoj razini. Ne treba ni govoriti koliki smo udar u turističkom sektoru već pretrpjeli. Prvih dana ožujka promet pada za više od 30 posto.

Ugostitelji iz sata u sat bilježe pad prometa koji bi mogao u minus ako se krene s drastičnim karantenama i zatvaranjem restorana i kafića. O toj temi u Studiju 4 govorio je Petar Ćurlin, vlasnik malog obiteljskog hotela koji je dugo u hrvatskom turizmu koji je jednu recesiju već preživio - onu 2007/2008. godine.

Na pitanje kakva je situacija trenutno kod njih na Omiškoj rivijeri, bilježe li otkazivanja gostiju za Uskrs, Ćurlin je odgovorio:

- Što se tiče turističkih rezervacija one su praktički u travnju već otkazane 100 posto. Dakle, što se tiče dolazaka u travnju više ne postoji niti jedna rezervacija koja je živa, a već se polako počinju otkazivati i rezervacije za svibanj. Gosti prate stanje i koriste period u kojem mogu otkazati bez troškova, tako da se događa da polako već s početkom svibnja poneka rezervacija pada.

- Sigurno je da za Uskrs neće biti otvorenih hotela i ako koristimo iskustvo kineskog modela u kojem je potpuno razvidno da je od početka epidemije na području Kine krenulo negdje polovicom prosinca, a sada je već ožujak. Znači neka tri do četiri mjeseca je trajala intenzivna epidemija. Za očekivati je i kod nas da sigurno sljedeća dva do tri mjeseca treba ozbiljno razmotriti mogućnost apsolutnog zatvaranja svih objekata, dodao je Ćurlin.

Iako je, kazao je, koronavirus termo labilan te je moguće da dolaskom toplijih dana dođe do značajnog pada zaraženih - za sada ipak ne postoje relevantna istraživanja i teško je o tome govoriti.

Na pitanje što je s dolaskom radne snage koja je već dogovorena u turističkom sektoru, Ćurlin je odgovorio da oni u svom hotelu, osim obitelji, imaju još 15 zaposlenih.

- Ja sada planiram sve ljude zadržati u radnom odnosu, jer je to kvalitetna radna snaga od koje se kod mene neki zaposleni već 30 godina, neki 15 godina. Stvorila se jedna izuzetno zdrava jezgra i koliko god bude moja financijska mogućnost, odnosno poslovna mogućnost - zadržat ćemo djelatnike i isplaćivat ćemo im osobne dohotke, barem minimalne.

- Vidim da je Vlada danas ozbiljno krenula ka donošenju mjera oko spasa radnih mjesta. Pretpostavljam da će ići u tom smjeru da se olakša u svim slučajevima kada je u pitanju spašavanje radnih mjesta kod pitanja poreza, doprinosa i kod pitanja svih parafiskalnih nameta koji zapravo pritišću poduzetnike, kazao je i dodao:

- Ne zaboravite da se u Hrvatskoj više od 80 posto svih gospodarskih aktivnosti događa u malim i srednjim poduzećima. To je najžilaviji dio, a Vlada mora pokrenuti sve mehanizme da bi spasila to gospodarsko okruženje u kojem više-manje mali broj uopće poduzetnika ima značajne financijske rezerve da može istrpjeti određeno razdoblje u kojem neće biti nikakvih gospodarskih aktivnosti, dodao je Ćurlin.

Ovo je samo dio razgovora. Cijelo gostovanje poslušajte u videu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!