Ćurlin: Zbog ukidanja graničnih barijera doći će do porasta dolazaka

31.12.2022.

09:55

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Petar Ćurlin

Petar Ćurlin

Foto: Ilustracija/Davorin Visnjic / Pixsell

Poduzetnik Marijan Banelli i hotelijer Petar Ćurlin gostovali su u emisiji HTV-a Studio 4 te govorili kako će ulazak u Schengen utjecati na trgovinu, turizam i tržište radne snage. 

Marijan Banelli je rekao kako su prijevoznici bili spremni prije tri godine za Schengen, ali pandemija i migrantska kriza dovele su do odgode. 

- To je uzrokovalo daljnje troškove, a prijevoznici imaju ogromne troškove zato što čekaju na graničnom prijelazu između dvije zemlje unutar Europske unije. Sad će se sto posto liberalizirati na način kao u svim europskim zemljama, rekao je.

Petar Ćurlin je naglasio da će zbog ukidanja graničnih barijera ubrzanja protoka ljudi i roba doći do porasta dolazaka.

- To će se odnositi na područje Istre, Rijeke i Kvarnera gdje će se s emitivnih tržišta još brže stizati. Mogao bi se potaknuti dolazak u kontinentalni dio Hrvatske. Moglo bi u posezoni doći do porasta dolazaka i boravaka. Uvođenje eura i ukidanje graničnih barijera dovest će do porasta u turističkom području. Mogli bi imati porast skandinavskih gostiju koji vole slobodu kretanja, rekao je.  

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!