Čvarcima cijena leti u nebo - nema slanine i 'domaćih' svinja

15.10.2025.

20:23

Autor: Matea Mikić/Sani Lukić/D.M./Dnevnik/HRT

Čvarci u trgovini
Čvarci u trgovini
Foto: Neva Žganec / Pixsell

Nekada su bili ostatak nakon kolinja i svakodnevna hrana koja se na selu jela uz luk i kruh. Danas su delikatesa koja stoji pravo bogatstvo. Ekipa HRT-a istražila je zašto su čvarci skuplji i od kobasica.

Domaći, slasni i masni – čvarci su mnogima nezaobilazni dio zimskih dana. Da bi bili takvi, potrebna je kvalitetna slanina i iskustvo topljenja.

Zlatko Milaj iz Kokinca objašnjava postupak: "Poslije sprešati da se istisne mast i dobijete kvalitetan hrskavi proizvod".

Za mnoge čvarci nisu samo hrana nego i emocija.

Ana iz Zagreba prisjeća se: "Po zimi se jedva čekalo da dođe kolinje. I kad su se čvarci pekli".

Visoka cijena smanjuje potražnju


Danas su čvarci postali luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti. Kupuju ih rijetko, i to po 20-30 dkg, pola kile maksimalno, kaže Maša Pribožić, vlasnica jednog OPG-a.

U trgovinama nude razne vrste – prešane, hrskave ili sočnije. Trgovkinja Adrea kaže kako se cijene kreću od 18, ovi su 26 eura.

A kada su tanki poput čipsa – cijena ide u nebo. Za kilogram treba izdvojiti vrtoglavih 40 eura.

Biserka Kezele iz Zagreba kaže: "Deset deka. Mi penzići nemamo puno za više". "Nikada nisu bili čvarci tako skupi. Bože sačuvaj. Ne budem uzela, previše su skupi", dodaje Vera Kolarević.

Nema više špeka, ni domaćih svinja


Čvarci su danas usporedivi s najpoznatijim delicijama Slavonije.


Manda Brkić, trgovkinja, kaže: "Ravni kulen i čvarci vam je ista cijena. Bilo je jeftino, a sad vam je to delicija upravo zato što više nema špeka jer su svinje, – dijetalne".


Slanina, ključna za čvarke, danas je deficitarna.


– Male su količine, svinje nisu masne. Više su mesnate. Nije kao nekad, bile su pasmine svinja domaće i hranilo se od Božića do Božića, objašnjava Franjo Bačeković iz Kokinca.


Velika potražnja, a malo domaće sirovine – tržište ne prašta. U jednoj tvornici blizu Samobora mjesečno proizvedu 25 tona čvaraka, ali meso moraju uvoziti iz Danske.


– Nema okrupnjivanja domaćih proizvođača, nema kvalitetnog otkupa i svaki proizvođač je osuđen sam na sebe, kaže vlasnik tvornice Mirosav Mataušić kaže.



Afrička svinjska kuga dodatno podigla cijene


Drugi udarac stigao je iz stočarskih problema.


– To je, nažalost, samo kod nas u Hrvatskoj u ovoj mjeri. Proizvođači vezani uz hrvatsku sirovinu imat će problema zbog svinjske kuge, dodaje Mataušić.


Posljedica? Čvarci od malih proizvođača mogli bi postati još skuplji – ako ih uopće bude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!