19:15 / 10.04.2018.

Autor: M.M./Hina

D. Končar: U 3.maju nema alternative brodogradnji

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danko Končar, novoizabrani strateški partner pulskog brodogradilišta, posjetio je riječki 3. maj. S upravom i sindikatima razgovarao je o mogućem novom strateškom partneru.
Danko Končar, vlasnik Kermas energije, koja je izabrana za strateškog partnera Uljanika, u 3. maju rekao je kako u tom brodogradilištu nema alternative brodograđevnoj djelatnosti i da se za to brodogradilište u sljedeća dva ili tri tjedna očekuje ponuda iz talijanskog Fincantierija.

U Brodogradilištu 3. maj nema alternative škverskoj djelatnosti, kao ni u Uljaniku, pa ni u Brodotrogiru, rekao je Končar nakon sastanka s Upravom i sindikatima u 3. maju.

Končar je jučer najavio ulazak Brodotrogira u sastav Uljanika, odnosno povezivanje trogirskog, riječkog i pulskog brodogradilišta, koja su u dugovima, a na upit o tome te koji je njegov interes, Končar je odgovorio da se objedinjavanjem može postići racionalizacija procesa i specijalizacija. Dodao je da povezivanje ne mora biti kroz vlasništvo.

Na pitanje do kada bi trebali biti gotovi razgovori s Fincantierijem, Končar je rekao da bi, koliko zna, Fincantieri u kratkom roku trebao izići s ponudom, u sljedeća dva ili tri tjedna. Na pitanje bi li to bio većinski paket, rekao je da u Fincantieriju znaju da mogu dobiti većinski paket, a da može biti riječ i o manjinskom.

Upitan želi li Uljanik zadržati udjel u 3. maju, odgovorio je da sigurno želi, ali da, ako je za 3. maj pametnija neka druga opcija, to treba iskoristiti.

Na pitanje o vraćanju pozajmice od oko 500 milijuna kuna, koju je 3. maj dao Uljaniku, Končar je kazao je vraćanje tog duga prioritet, da u 3. maju nedostaje materijala i da brodove treba završiti.

Zamoljen za procjenu okvirnih troškova restrukturiranja Uljanika, Končar je odgovorio da će troškovi biti "poprilični", stotine milijuna eura.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Industrijskog sindikata (SMH-IS)  u 3. maju Juraj Šoljić izjavio je da je najbitnije da brodogradnja u Rijeci opstane  i da nema alternative. Naglasio je da sindikat podržava svakog strateškog partnera koji će graditi plovne jedinice od projekta do primopredaje i zaposliti radnike.

Regionalni povjerenik SMH-IS Damir Bačinović ocijenio je da je Fincantieri dobrodošao i da je kombinacija koju bi Končar ostvario s Ficantierijem, dobra i da bi osigurala budućnost.

Predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan kratko je kazao da je Uprava predočila sve bitne podatke te da se nada da je Končar zadovoljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!