Biljan: nije ugostiteljstvo Hrvatske Jadran

31.08.2021.

10:22

Autor: Studio4/IMS/I.B./HRT

Dražen Biljan, Nezavisna udruga ugostitelja

Dražen Biljan, Nezavisna udruga ugostitelja

Foto: HTV / HRT

Prošloga tjedna Stožer je razveselio ugostitelje - odlučili su da će se od prvoga rujna otvoriti i zatvoreni dijelovi kafića. Sve to, naravno, uz obvezno pridržavanje propisanih mjera. Je li to dovoljno ili ne, rekao je Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja u Studio 4.

- Zadovoljni smo, da. Moramo biti zadovoljni. Konačno su i naši kolege, vlasnici kafe barova, nakon punih 9 mjeseci dobili priliku da konačno počnu raditi u kompletnim svojim prostorima. To daje razloga za zadovoljstvo. Međutim, jako je to daleko od onoga što je nama potrebno, što mi želimo, i što nama treba, istaknuo je.

- Mi smo obavili konkretan dogovor s našim stožerom prošli petak. Nažalost, nismo uspjeli produžiti radno vrijeme. I još uvijek traje, uvjetno rečeno, borba za otvaranje noćnih barova i disko klubova. Nezavisna udruga ugostitelja da bi se i oni trebali otvoriti. Velika većina naših kolega je i u toj sekciji zatvorena i prijeko je potrebno da oni čim prije počnu raditi. Smatramo da to hoćemo li raditi duže ili kraće ne ovisi o Covidu, naglasio je.

- Mislim da nam treba dati radno vrijeme kakvo je bilo i prije Covida, niti jednom prilikom kad smo god tražili u svim ovim razgovorima i pregovorima s našim Stožerom - podatke o tome koliko je ljudi zaraženo u našim objektima, u ovih godinu i pol taj podatak nikad nismo dobili, ustvrdio je.

- Ja bih vidio što se događa u Europi. Velika Britanije je kompletno otvorila, ukinula sve mjere. Najava iz Danske dolazi da oni isto ukidaju sve mjere. Nakon punih godinu i pol mislim da je došlo vrijeme da ukinemo sve mjere i dajte da osvijestimo situaciju građanima cijele Europe pa tako i Hrvatske - osobna odgovornost svakog građanina. Znamo kakva je bolest, znamo što nas je "strefilo", prebacimo to na osobnu odgovornost, imamo alate - to cjepivo, dajte ljudima da nakon godinu i pol počnu, uvjetno rečeno, normalno živjeti, poručio je.

- I dalje se nadamo potporama. Očekuju nas razgovori ovih dana s Ministarstvom rada, na čelu s gospodinom Josipom Aladrovićem. Ugostitelji napominju, i na kraju krajeva, traže - potpore moraju ostati dokle god radimo ograničeno. Ugostiteljski sektor u Hrvatskoj je devastiran. Mi sada pričamo o vrlo uspješnoj sezoni, ali ona je trajala dva mjeseca. I ono što želim napomenuti - nije ugostiteljstvo Hrvatske Jadran. Naše kolege i objekti se nalaze duž kontinenta. Više od pola je na kontinentu. Ono što mi tražimo i što je dogovoreno i što funkcionira besprijekorno već godinu dana - mjere za očuvanje radnih mjesta shodno postotku pada naših prometa. Ionako su te razine postotka pada kad smo ušli u neke mjere za očuvanje radnih mjesta naših djelatnika, bile previsoke. Vi kažete 4.000 kuna. To je iznos za našeg djelatnika kad je pad 60 posto. Trenutno je na nivou Hrvatske generalni pad od više od 40 posto. Između 40 i 45. Mjere za očuvanje radnih mjesta djelatnika na 40 posto su bile 2.000 kuna. To nije puno, ali mora ostati da bi tom našem kolegi van Jadrana pomoglo da koliko, toliko preživi. Nismo mi s ovim otvaranjem veseli, mi smo zadovoljni. Tek sad predstoji borba. Konačno počinjemo raditi, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!