10:58 / 17.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Dalić s ministrima susjednih zemalja - 'Iščekujemo novi Agrokor'

-

-

Foto: - / -

Izjave za novinare predviđene su u 11.45. Prenosimo ih uživo putem streama i na HTV-u 4.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na Bledu se sastala s ministrima gospodarstva susjednih zemalja i izvijestila ih o tijeku postupaka izvanredne uprave te daljnjim koracima u rješavanju stanja u koncernu Agrokor.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Dalić, na sastanku su bili ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose BiH Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnica Ministarstva gospodarstva Crne Gore Biljana Jakić.

"Izvijestila sam kolege da je postizanjem načelnog sporazuma među vjerovnicima otvoren put prema postizanju konačne nagodbe. Pred Izvanrednom upravom još je mnogo posla, ali taj sporazum daje snažne argumente da se Izvanredna uprava završi do 10. srpnja. Očuvanje stabilnosti Agrokora u Hrvatskoj pridonijelo je da i tvrtke u susjednim zemljama nastave poslovati stabilno", kazala je Martina Dalić nakon sastanka. Dodala je kako sad slijedi intenzivan rad Izvanredne uprave na pravnom tekstu nagodbe koji se mora izglasovati.Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek ocijenio je kako se nakon današnjeg sastanka "lakše diše". Slovenija, kako je istaknuo, podržava aktivnosti hrvatske vlade i vjeruje da će Mercator steći uvjete za daljnje stabilno poslovanje u okviru novog Agrokora. To je važno za slovensku ekonomiju i zaposlenost s obzirom da u Sloveniji zapošljava više od 11.000 ljudi, rekao je, dodajući i da uprava Mercatora treba planirati kako osigurati što stabilnije poslovanje i poslovno restrukturiranje kako bi Mercator u novim uvjetima ostao konkurentan. "Nakon godinu dana došli smo do toga da vidimo svjetlo na kraju tunela", zaključio je Počivalšek.Mirko Šarović rekao je da je za BiH najvažnije da su dobili informacije iz prve ruke što će se događati idućih mjeseci. "Podržavamo trend stabilizacije Agrokora. U fokusu je našeg interesa rebrendiranje Mercatora i njegovo vraćanje u BiH. Važno je da se redovito podmiruju obveze prema dobavljačima. Konzum je ušao u fazu stabilizacije, ali su rokovi u odnosu na dobavljače malo lošiji. Podržavamo napore Vlade RH i iščekujemo novi Agokor", zaključio je Šarović.Rasim Ljajić izjavio je nakon sastanka kako vjeruje u rješavanje problema u Agrokoru u svim zemljama. "To je definitvno regionalni problem. Sudbinski smo zainteresirani da se taj problem riješi. Nas izgleda samo problemi mogu natjerati na suradnju. Ovo bi mogao biti model za rješavanje i drugih otvorenih pitanja - informiranje iz prve ruke i zajedničko traženje problema", poručio je. Najavio je novi ovakav sastanak na jesen. Crnogorsko ministarstvo gospodarstva na sastanku je predstavljala Biljana Jakić koja je podržala sve aktivnosti koje će dovesti do stabilizacije koncerna Agrokor. "U Crnoj Gori posluju Mercator i Ledo. Kompanije su stabilne, a u skladu s dogovorom poštuju oveze dobavljačima i državi plaćaju svoje obveze", kazala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!