13:30 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Dalić traži aktivniju ulogu Privremenog vjerovničkog vijeća

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bivša Uprava Agrokora dovela je ovu tvrtku s velikim utjecajem na gospodarstvo RH i regije na rub stečaja, ugrozivši desetke tisuća radna mjesta, ali i imovinu vjerovnika koji su s više od 57 mlrd. kn kreditirali Agrokor, izjavila je Dalić.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić zatražila je od članova Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora da do sredine idućeg tjedna usuglase raspored aktivnosti, kako bi vjerovnici što prije glasovali o prijedlogu nagodbe i kako bi postupak izvanredne uprave bio okončan, priopćeno je iz Ministarstva.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, kako se navodi, danas se sastala s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, predstavnicom skupine velikih dobavljača, predstavnicima imatelja obveznica iz Knighthead Capital Managementa, predstavnikom skupine osiguranih vjerovnika iz Zagrebačke banke i predstavnicima skupine neosiguranih vjerovnika iz Sberbank of Russia te predstavnicima VTB banke koja ima status promatrača u Privremenom vjerovničkom vijeću. Zatražila je informacije o aktivnostima koje Privremeno vjerovničko vijeće, zajedno s izvanrednim povjerenikom i savjetnicima, poduzima kako bi se nagodba među vjerovnicima Agrokora postigla u roku koji predviđa Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Bivša Uprava Agrokora dovela je ovu tvrtku s velikim utjecajem na gospodarstvo Hrvatske i regije na rub stečaja, ugrozivši desetke tisuća radna mjesta, ali i imovinu vjerovnika koji su s više od 57 milijardi kuna kreditirali Agrokor, izjavila je prema priopćenju Dalić.

Pod izvanrednom upravom zahvaljujući i naporima svih predstavnika vjerovnika u Privremenom vjerovničkom vijeću poslovanje Agrokora je stabilizirano i predstoji dovršenje ovog procesa u skladu sa zakonom propisanim rokovima.
Zato i od Privremenog vjerovničkog vijeća očekujem da učini sve što je potrebno kako bi se prijedlog nagodbe, u najkraćem mogućem roku, dao na glasanje vjerovnicima i postupak izvanredne uprave okončao. Sukladno tome predlažem članovima Vjerovničkog vijeća da do sredine idućeg tjedna usuglase čvrst vremenski raspored vlastitih aktivnosti koje će osigurati taj cilj, rekla je Dalić.

Ustvrdila je da su Agrokor svi vjerovnici, od financijskih institucija do dobavljača, kreditirali sa značajnim iznosima te da je za sve njih, kao i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, važno ubrzati postizanje fer, pravedne i uravnotežene nagodbe. Predstavnici novih vlasnika, dakle oni koje predstavljate, moraju preuzeti upravljanje Agrokorom čim prije te omogućiti njegov daljnji rad, rekla je potpredsjednica Dalić članovima Privremenog vjerovničkog vijeća.

Zaključno, potpredsjednica Vlade zatražila je aktivniju ulogu Privremenog vjerovničkog vijeća u informiranju svih dionika o tijeku i sadržaju procesa nagodbe kako bi se dodatno osnažila transparentnost procesa nagodbe i razumijevanje središnje uloge vjerovnika u ovom procesu, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!