Dalić o Podravci: Ne razgovaramo o promjeni vlasničke strukture

17.06.2021.

19:23

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Martina Dalić u središnjem Dnevniku

Martina Dalić u središnjem Dnevniku

Foto: HTV / HRT

Prvi put od preuzimanja jedne od najvećih prehrambenih tvrtki u jugoistočnoj Europi, Podravke, u Dnevniku je gostovala Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke. 

Na početku gostovanja u središnjem Dnevniku Martina Dalić rekla je da u ovom trenutku Podravka ostvaruje vrlo dobre poslovne rezultate te da su nastavili trend iz prošle godine. Dodaje kako je to dobar okvir da Podravka bude još bolja.

- Cilj je da budemo još prisutniji na izvoznim tržištima, a da unutar tvrtke budemo učinkovitije organizirani, koja će iskoristiti prednosti tehnološke modernizacije i digitalizacije za povećanje svoje konkurentnosti, ističe. 

Na razini tvrtke kaže da je cilj da budu još bolji, a dodaje da su povećane plaće radnicima. 

- Sastavni dio tvrtke, njezin najznačajniji dio, prije mjesec dana smo s isplatom plaće za svibanj napravili korekcije, povećali plaće. Kod nas nema radnika koji ima plaću manju od minimalne plaće, dodaje. 

Nema razgovora o promjeni vlasničke strukture

Kad je riječ o državnom udjelu u Podravci, država ima oko četvrtine dionica.

- Menadžment i Uprava nemaju razgovore ni s kim o promjeni vlasničke strukture. Sadašnja vlasnička struktura je u stvari izvrstan oslonac za rast i razvoj tvrtke, ističe Dalić. 

Dodaje da je vrijednost dionice Podravke porasla 20-ak posto u posljednjih nekoliko mjeseci te da je i ona sama kupila 120 dionica.

- Htjela sam poslati signal da sve ide u dobrom smjeru. Rezultati bi u narednom razdoblju trebali biti još bolji. 

Martina Dalić u Dnevniku HTV-a

Martina Dalić u Dnevniku HTV-a

Foto: HTV / HRT

Govoreći o utjecaju pandemije na prehrambenu industriju, Dalić ističe da je zapravo došlo do pozitivnog šoka. 

- Potražnja za hranom i za farmaceutikom, jer Belupo je dio naše grupe, bila je jako dobra. Taj pozitivan trend nam daje snagu za razmišljanja o širenju, na bogatija i potentnija tržišta. Akvizicije su zapravo dio snaženja naše prisutnosti na području srednje i zapadne Europe, objašnjava Dalić. 

Pad BDP-a zbog pandemije i krize bio je velik, ali sada se govori da bi Hrvatska mogla izaći iz krize već sljedeće godine.

- Vjerujem da je to moguće. Oporavak od šoka je počeo. Ono što bih željela i što mislim da bi bilo dobro za RH, da se pad ne samo nadoknadi, već da se ovo iskoristi za ubrzanje rast te da to iskoristimo za rješavanje problema koje imamo na tom području, rekla je.

"Ne postoji razlog da budemo tako nisko na ljestvici konkurentnosti"

Komentirala je i konkurentnost Hrvatske. Naša je zemlja na ljestvici 59. od 64 promatrane države

- Pa to je stanje koje traje već dulje vrijeme. Već smo i u javnim forumima i različitim raspravama sve rekli. Postoji potreba za bržim i intenzivnijim reformama. Ne postoji realan razlog da budemo posljednji ili predzadnji na ljestvici zemalja EU-a.

Osvrnula se i na situaciju s Agrokorom.

- Ono što danas imamo jest Fortenova, koja je odličan partner Podravke. Taj proces je uspio, pokazali smo da se možemo nositi i s najsloženijim ekonomskim problemima. Proračun nije ništa platio, nisu ostali repovi za državu. To je primjer gdje se vidi da se možemo nositi s ekonomskim teškoćama te ponavljam da ne postoji ni jedan razlog da budemo ovako nisko na ljestvici konkurentnosti. 

Na pitanje bi li ikada više participirala u izvršnoj vlasti, kaže da je ona osoba koja je orijentirana na rezultat, na rješavanje problema.

- U ovom trenutku političko okruženje za mene nije toliko konkretno, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!