Dan velikih planova: Kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2023.?

21.09.2022.

Zadnja izmjena 12:28

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Milanović na Danu velikih planova

Milanović na Danu velikih planova

Foto: Ured predsjednika / HRT

Zbog velikog rasta cijena energije hrvatsko se gospodarstvo našlo u izvanrednim okolnostima. Inflacija itekako otežava poslovanje. Sve se to događa u vrijeme kada prelazimo na euro. Na već tradicionalnim "Danima velikih planova" - poslovnog tjednika Lider moglo se čuti da razborite države na krizu ne gledaju kao na skup problema ili gašenje požara pod pritiskom javnosti - nego kao poziv na strukturnu promjenu.


Bilo je predviđeno da predsjednik Republike održi govor o privlačenju investicija i poticanju izvoza. No budući da napisani govor nije ni pogledao, izlaganje je otišlo u drugom smjeru. Najprije o visokoj inflaciji u doba Jugoslavije.

- Drži, prodaj, predaj, potroši, konvertiraj, kupi marke. Ono, poslao me stari u Livanjsku banku i ja stvarno otišao u Livanjsku banku, a onda shvatio da ona ne postoji, da je to ustvari prostor ispred budućeg Sheratona gdje Livnjaci i Hercegovci trže devize. To je bila banka naše mladosti, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Pa je onda u ozbiljnijem tonu poručio da živimo u vremenu kad je nemoguće bilo što prognozirati.

- Tko je mogao prognozirati prije pola godine kad je Rusija upala u Ukrajinu da će ruska valuta, rublja, biti stabilnija nego prije početka rata? Tko sad može reći koliko će to trajati? Dakle, to da će biti stabilnija nakon prvotnog pada, to nije predvidio baš nitko, kazao je Milanović.

Ono što je ipak izvjesno - da nas i u sljedećoj godini očekuju rastuće kamatne stope, visoka inflacija i cijene energenata.

- Prioritet svih prioriteta u sljedećoj godini je zadržati gospodarski rast i činit ćemo sve da to tako i bude, jer to je ključno za dobrobit svake hrvatske obitelji i svakog hrvatskog građanina, poručio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.


Poslodavci ističu da nastoje držati korak s inflacijom te da ih je gotovo 90 posto ove godine dizalo plaće.

- U prosjeku su članice HUP-a ove godine povisile plaće za više od 10 posto, a rast plaća bi se ubrzao kada bi naš prijedlog poreznog rasterećenja kroz porez na dohodak bio snažniji, rekla je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

U središnjoj banci kažu da su zbog velike globalne neizvjesnosti gospodarske prognoze sve češće i pesimističnije.

- Sve te revizije su mahom na gore, što znači da se očekuje sve niža stopa gospodarskog rasta u 2023. godini i sve viša stopa inflacije, rekla je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

Inflaciju bi moglo usporiti smirivanje na tržištu energenata. Jedan od najvećih domaćih trgovaca plinom ističe da bi njegova cijena mogla početi padati, ali da je više nego ikad prije podložna vanjskim utjecajima.

- Puno više danas na cijenu plina utječe percepcija. Bilo kakva izjava u novinama, danas smo vidjeli izjavu i govor Vladimira Putina, koji je danas kreirao nakon govora, bez ikakvih fizičkih utjecaja, porast cijene plina za 20%., rekao je Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA grupe.

Neizvjesnost bi u 2023. mogla biti jedina konstanta, a u takvim je uvjetima bilo kakvo veliko planiranje vrlo nezahvalno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!