15:47 / 29.09.2018.

Autor: D.B.H./I.H./HRT

Danas nije lako biti obrtnik

-

-

Foto: - / -

Najveći je problem, ističu, nedostatak kvalitetne radne snage. Želimo li razvoj, to će se uskoro morati promijeniti pa će obrtništvo kad-tad ponovno dobiti na cijeni.
Opstati na tržištu, ispuniti sve obveze i usto pozitivno poslovati - izazovi su s kojima se posljednjih godina obrtnici sve teže nose. No, čini se da su varaždinski pronašli formulu za opstanak. Više ih je nego lani, a na glavnom su gradskom trgu predstavili čime se bave.

Od tradicijskih do suvremenih predmeta, od hrane do mode - svega u Varaždinu ima. Za to su se pobrinuli vrijedni obrtnici. Neki su posao naslijedili od predaka. Drugi su se pak hrabro upustili u avanturu samozapošljavanja, poput Tatjane koja izrađuje drvene igračke.

Ni sami Varaždinci nisu svjesni kakvo obrtničko bogatstvo imaju u svom gradu. Mnogi ne znaju čime se sve ljudi ovdje bave. Ipak, složit će se mnogi, nije lako biti obrtnik. Svatko će reći da su jako teška vremena i da jedva se preživljava, ali ne daju se, trude se, izlažu...

Unatoč tomu, u udruženju varaždinskih obrtnika optimistični su. Ove je godine 100 novih obrta više nego lani, pa ih je sad 1.417. No smatraju da se država i dalje maćehinski odnosi prema njima.

Najveći je problem, ističu, nedostatak kvalitetne radne snage. Želimo li razvoj, to će se uskoro morati promijeniti pa će obrtništvo kad-tad ponovno dobiti na cijeni. Samo dotad, zaključuju, treba preživjeti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!