18:47 / 25.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Dani hrvatskog turizma

-

-

Foto: - / -

Dani hrvatskog turizma - najveći, tradicionalni skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, započeli su jučer u Hvaru koji slavi 150. obljetnicu organiziranog turizma, u sjećanje na 1868. godinu i osnivanje Higijeničkog društva kao preteče turističkih zajednica.
Dani hrvatskog turizma - najveći, tradicionalni skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, započeli su jučer u Hvaru koji slavi 150. obljetnicu organiziranog turizma, u sjećanje na 1868. godinu i osnivanje Higijeničkog društva kao preteče turističkih zajednica.

Na dvodnevnoj se manifestaciji okupilo više od 1500 turističkih djelatnika. Na više edukativnih predavanja, radionica i okruglih stolova sudjeluju vodeći domaći i svjetski turistički stručnjaci, opinionmakeri i  influenceri iz poslovnog i društvenog života, a glavne su teme važnost kreativnih industrija, interneta i društvenih mreža, gastronomije, pojačane promocije i ljudskih potencijala za turizam. Dodjela nagrada i priznanja najboljima po izboru Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore održana je večeras. 

Matušić: Turistički djelatnici ključ su uspješnosti

Čestitajući obljetnicu Hvaru, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić na svečanom je otvaranju istaknuo kako su "Dani" odlična prilika da se napravi rekapitulacija učinjenog u ovoj godini te nagradi najbolje, kao i da se turistički radnici okrenu prema novim ciljevima i izazovima. "Trenutak je ovo u kojem se želimo zahvaliti svim turističkim djelatnicima jer oni su ključ uspješnosti hrvatskog turizma. Bez njihovog samozatajnog rada ne bismo imali ovakve uspjehe, ne bismo bili najvažnija ekonomska grana u Hrvatskoj i stoga nam je dužnost nagraditi ih za inovacije, turističke proizvode i najbolje destinacije", rekao je Matušić.

Staničić: Hrvatska ima stabilnu poziciju na globalnom turističkom tržištu

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da je domaćin Dana,  Hvar, "jedno od najpoznatijih destinacija na svjetskom emitivnom turističkom tržištu".
DHT je prigoda da razmijenimo informacije i iskustva koja će turističkim djelatnicima dobro doći u planiranju svih aktivnosti za iduću godinu, kako bi "Hrvatska i dalje zadržala pozitivan trend turističkog prometa, svoju stabilnu i čvrstu poziciju na globalnom turističkom tržištu i isticala se raznolikošću i kvalitetom te bila konkurentna", rekao je Staničić.

Kao domaćin, goste je na Danima hrvatskoga turizma pozdravio hvarski gradonačelnik Rikardo Novak kazavši kako su oni veliko finale cjelogodišnje proslave 150. obljetnice kojom je odano priznanje generacijama koje su stvarale turističku ponudu Hvara i utrle put hrvatskog turizma općenito.

Dani turizma nastavljeni su panelom o vezi filma i turizma te predavanjem "Hrvatska privlačna destinacija za američke turiste"

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl ističe da se od ove godine kroz sustav poticaja ulaganja u audiovizualnu proizvodnju ("cash rebate") stranim produkcijskim kućama vraćaju uložena sredstva za lokalnu potrošnju i to u iznosu od 25%, odnosno 30% ako je riječ o produkciji na područjima od posebne državne skrbi.

Važnost filmske produkcije u smislu turističke ponude ogleda se, naveo je u izjavi novinarima, i kroz velike produkcije poput serijala "Game of Thrones" koji se snimao u Dubrovniku. "U brojkama, od 2012. do 2018. godine, potrošnja filmskih ekipa u Hrvatskoj iznosila je više od 600 milijuna kuna, a više od 50 tisuća noćenja je bilo ostvareno samo od filmskih ekipa, što turističkim djelatnicima daje priliku da posluju i izvan sezone", dodao je.

Ključnu ulogu HRT-a, kao javne televizije, u sustavu kinematografije, ali i serija koje postaju izvozni proizvod naglasio je Nebojša Taraba, producent dramske serije ''Novine'' koju je otkupio Netflix: "Bez Hrt-a "Novine" ne bi ostvarile takav svjetski uspjeh, ne bi stigle do Argentine, a seriju hvali i čuveni list Economist", kazao je. 

Panel "Filmska industrija i turizam" vodio je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, a sugovornici su bili Gordana Restović (ravnateljica Javne ustanove Pula film festivala), Krešimira Partla, Miklos Tabu (predsjednik filmskog ureda Mađarske), Vanja Černjul (direktor fotografije), Mohamed Sarim El Haqa Fassi Fihri s marokanskog filmskog instituta te Nebojša Taraba (producent serije "Novine").

Panele su vodili i predstavljali Damir Smrtić, Frano Ridjan, Dajana Šošić i Iva Šulentić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!