17:55 / 26.04.2019.

Autor: Ante Raić/I.H./HRT

Dani hrvatskoga pršuta u središtu Zagreba

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako ima napretka, problem je što se gotovo pola sirovih butova za proizvodnju hrvatskog pršuta i dalje uvozi.
Najbolji proizvođači certificiranog pršuta iz Istre, Drniša, Dalmacije i s Krka okupili su se na dvodnevnoj manifestaciji Dani hrvatskoga pršuta, koja je prvi put organizirana u Zagrebu.

Održan je stručni skup, a sutra će više od 20 proizvođača predstaviti svoje pršute na Trgu bana Jelačića.

- Danas se susrećemo s modernim turistima koji prema Euromonitoru žele autentičan proizvod, a upravo je eno i gastro ponuda, dakle konzumacija pršuta i vina najbolji način da upoznaju i mentalitet, i način života i običaje, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Iako ima napretka, problem je što se gotovo pola sirovih butova za proizvodnju hrvatskog pršuta i dalje uvozi.

- Uspjeli smo postići da nivo udjela hrvatske sirovine povećamo s nekih 10 posto, gdje smo bili prije pet godina, na sada već i više od 50 posto, rekao je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

Ipak, domaći proizvođači ne uspijevaju pokriti ni pola potreba domaćeg tržišta, a to je oko milijun pršuta godišnje. S obzirom na to da je samo lani izvoz hrvatskog pršuta porastao za 60 posto, čini se da u ovoj branši itekako ima prostora za nove poduzetničke pothvate.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!