16:56 / 16.10.2020.

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dani zimnice i autohtonih proizvoda

-

-

Foto: - / -

Štandovi su zauzeli središnji dio Trga bana Jelačića. Svoje proizvode nudi više od stotinu proizvođača iz svih hrvatskih županija.
Na Trgu bana Jelačića traju Dani zimnice i autohtonih proizvoda. Ante Raić obišao je štandove te pronašao i neke novosti u ponudi.

Obitelj Sokić iz Cernika kod Nove Gradiške na štandu nema dovoljno mjesta za sve proizvode svoga OPG-a. Stoga smo upitali Veru Sokić da nam predstavi nešto nesvakidašnje iz svog asortimana.

- Radimo ocat od šipka koji nećete drugdje naći u ponudi, nitko ga ne radi osim nas. Ljudima su jako zamiljive začinske soli s borovim iglicama, medvjeđim lukom, bosiljkom i divljim origanom. Još jedan proizvod koji je neuobičajen je ajvarganj, mi smo ga nazvali, jer je to ajvar s vrganjima, rekla je Vera Sokić iz Nove Gradiške.A gdje su slane, ljute i kisele delicije, naći će se i nešto slatko. Primjerice - namazi i pekmezi, ali ne samo od šljiva, marelica i šipka.

- Slatki namaz od batata, to je naš unikat, mi smo ga proizveli i zaštitili. To je jedan zdravi namaz, za palačinke, za kruh, mogu se puniti kolači s njime. Isto smo eksperimentirali s butternut tikvom, rekla je Diana Prpić, izlagačica iz Karlovca.

Štandovi su zauzeli središnji dio trga. Svoje proizvode nudi više od stotinu proizvođača iz svih hrvatskih županija.

- Sva istraživanja pokazuju da pootrošači ono što gledaju, kad je proizvod poljoprivredno prehrambeni u pitanju, je njegovo podrijetlo, da je lokalnog karaktera, naravno da je kvalitetan, i ono što se naročito njeguje to je ta tradicionalnost proizvoda, rekao je Zdravko Barač, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Svi koji si žele na ovaj način osigurati zimnicu, mogu to učiniti još sutra i prekosutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!