08:43 / 12.03.2020.

Autor: T.D./HRT

Darko Horvat o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo

-

-

Foto: - / -

Ministar gospodarstva Damir Horvat gostovao je u radijskoj emisiji "U mreži prvog" gdje je komentirao utjecaj koronavirusa na gospodarstvo.
Ministar gospodarstva Darko Horvat gostovao je u radijskoj emisiji "U mreži Prvog" gdje je komentirao utjecaj koronavirusa na gospodarstvo.

- Mi smo na jučerašnjim sastancima nekoliko puta prošli kroz tematiku. Cilj je omogućiti eventualno sprječavanje širenja koronavirusa u Hrvatskoj, kaže Darko Horvat

Horvat kaže kako se radi na definiranju metodologije da gospodarstvo ne trpi velike štete uzrokovane koronavirusom.

- Ne možemo govoriti o setu horizontalnih mjera. Realni sektor trpi posljedice, smišljamo načine kako naći model i mjere kako bi se to što manje osjetilo. Danas ćemo na sjednici Vlade formirati i proširiti djelokrug rada i sastav jedne radne skupine koja je u protekle dvije godine napravila odličan posao. Hrvatska je rasla pošle godine na svim ljestvicama konkurentnosti, ističe Horvat.

Ministar Darko Horvat kaže kako se radi na razradi modela i uvjeta likvidnosti koju danas imaju banke, likvidnošću koju može ponuditi državni proračun i samom vlastitom akumulacijom tvrtki, premostiti ovih 3-5 mjeseci koji nam se sugerira da bi ovakav utjecaj koronavirusa mogao kulminirati i nakon toga se smiriti na području Republike Hrvatske.

- Različiti segmenti gospodarstva su došli u problem zbog koronavirusa. Nama danas trebaju podaci, a ne oni stari 6 mjeseci, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

Horvat ističe kako nema pritiska na proračun kakav je bio u siječnju i veljači.

- U veljači smo imali 35.000 više zaposlenih nego u istom vremenu prošle godine. Blagi poremećaj u administrativnom djelu vidljiv je početkom ožujka. Stožer je uveo mjere koje su donijele vrhunske rezultate, a Vlada će uskoro predložiti set gospodarskih mjera i da će se sinergijski efekt vidjeti vrlo brzo, zaključuje Horvat.

Najnovije današnje informacije o koronavirusu pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!