Davos: stigao Trump, premijer Plenković s Netanyahuom

25.01.2018.

07:49

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković i izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Premijer Andrej Plenković i izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Foto: - / -

Posebno se pozorno čeka Trumpov dolazak. Njegova politika "Amerika prva" ne sviđa se većini sudionika u Davosu i vide je kao rastući protekcionizam. Čekaju ga i prosvjednici.
Donald Trump doputovao je u Davos na Svjetski gospodarski forum (WEF) gdje se svjetska gospodarska i politička elita pita hoće li joj se uvijek nepredvidljivi američki predsjednik dodvoravati ili će pokušavati nametati svoju agendu "Amerika prva".

Uskoro ću doputovati u Davos kako bih ispričao svijetu koliko je Amerika prekrasna i kako joj dobro ide. Naše gospodarstvo sad se odljepljuje i sa svim što radim, može biti samo bolje. Naša zemlja napokon ponovno zarađuje!, napisao je Trump na Twitteru prije puta.

I premijer Andrej Plenković stigao je u Davos na godišnji sastanak Svjetskoga gospodarskog foruma. Sudjelovao je na neformalnom okupljanju gospodarskih lidera, a tema skupa bila je "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu". Uoči okupljanja održao je nekoliko bilateralnih sastanaka.

Razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuomgrčkim Alexisom Tsiprasom, nizozemskim Markom Rutteom, albanskim Edijem Ramom, ukrajinskim Petrom Porošenkom te s direktorima velikih korporacija - Booking.com, Googlea za Europu, Dogus Group i Hoffmann La Roche.

U razgovoru Plenković-Netanyahu je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog uzlazne putanje gospodarske suradnje Hrvatske i Izraela. Mogućnost njezina intenziviranja dvojica premijera nalaze u obrambenom sektoru, IT industriji, turizmu i poljoprivredi. Izraelski premijer još je jednom zahvalio Hrvatskoj na pomoći u gašenju velikih požara prošle godine.

Plenković je sudjelovao i na neformalnom okupljanju svjetskih lidera. Kazao je da su glavne teme bile globalni razvojni ciljevi do 2030., odnosno nastojanja da se pozitivni globalni gospodarski trendovi povežu s kvalitetnijim socijalnim politikama, kako bi načelo solidarnosti bilo vidljivije u kontekstu pitanja nejednakosti.

Vezano za odnose Europske unije i SAD-a, rekao je da su oni važni i da EU, kao najjači zagovornik multilateralizma, želi dogovor, konsenzus i nastoji biti uključiva. Po njegovim riječima, nezadovoljstvo u odnosima proizlazi ponajviše zbog toga što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, što je bio signal koji nije naišao na odobravanje ni kod jedne države članice EU.

Posebno se pozorno čekao Trumpov dolazak, a najavio ga je njegov gospodarski savjetnik Gary Cohn. Amerika je otvorena za poslovanje. Želimo da se u Ameriku ulaže i da se stvaraju poslovi za Amerikance. Predsjednikova gospodarska agenda oslobodila je američku ekonomiju koja raste, rekao je.

No čekali su ga i prosvjednici s porukom da nije dobrodošao. Trumpova politika "Amerika prva" ne sviđa se ni većini sudionika u Davosu i vide je kao rastući protekcionizam.

Među mnogim europskim čelnicima ondje su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji su se jučer obratili skupu.

Europska unija mora postati snažniji igrač u međunarodnoj politici, poručila je Merkel. Izolacionizam ne vodi nikamo, uspjeh i snaga su u suradnji, a ne u protekcionizmu. Svi, vjerujem, dijelimo mišljenje da neke stvari nisu dobre i da ih treba popraviti, ali to možemo samo ako zajedno surađujemo.

O viziji Europe govorio je Macron. Moja prva poruka je - Francuska se vratila. Francuska je u jezgri Europe jer nikad neće biti francuskog uspjeha bez europskog uspjeha. Moja vizija je da trebamo preoblikovati desetogodišnju strategiju da učinimo Europu stvarnom gospodarskom, socijalnom, znanstvenom i političkom silom. Trebamo više ambicija s ciljem da imamo suvereniju, ujedinjenu i demokratsku Europu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!