Debeljak: Poruka radnicima je da ćemo mi sigurno preživjeti

04.07.2022.

18:08

Autor: HRT

Tomislav Debeljak

Tomislav Debeljak

Foto: HTV / HRT

Situacija u Brodosplitu je alarmantna. U tijeku je predstečajni postupak u kojem, prema nekim informacijama, vjerovnici potražuju čak 5,5 milijardi kuna. Država je radnicima isplatila tri zadnje mjesečne obaveze, ali pitanje je što će biti dalje, a i država traži svojih milijardu kuna. Uz sve te probleme, imali uopće budućnosti za Brodosplit? Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak kaže kako je očito da je država digla ruke od njih. 

- Kako sam obećao, svi radnici koji su radili od trenutka kada nakon mjesec dana više sile država nije reagirala, dobit će svoja primanja. Ljudima koji su u poduzećima u stečaju smo dali pozajmice, a tražili smo od države da nam dozvole da to damo kao socijalni dar od vlasnika – još nismo dobili odgovor, objašnjava Debeljak.

Prigovara kako državni nije bio problem dati VTB-u avansnu garanciju za kredit od 32 milijuna eura, dok je Brodosplitu problem dati 10 milijuna eura kako bi radnici ostali na svojim radnim mjestima i dobili plaću.

Kad je preuzeo škver, kaže, Brodosplit je imao dug od 121 milijuna kuna koje je u 2014 i 2015. godini platiti, i ovršeni su za koncesijsku naknadu iz 2010., 2011. i 2012.

- Davali smo sav taj novac da se firme saniraju, baš ove firme gdje se sad dobivaju otkazi, ali na kraju su i tu dignuli ruke.“, napominje Debeljak, te dodaje kako apsolutno ne osjeća nikakvu odgovornost za nastalu situaciju.

- Poruka radnicima je da ćemo mi sigurno preživjeti, jer je naš i kapital i pozicija dobra. Trenutno nam je aktivnost najviše na komercijali. Svi izvana shvaćaju koronu i sve skupa – nije mi jasan ne odgovor države. Izvući ćemo se. Sad moramo stisnuti jer ovaj predio moramo preživjeti, a nakon toga ćemo sigurno biti jači, bolji i čvršći, zaključuje Debeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!