16:40 / 08.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Debeljak za HRT: Maknite nam prošlost, imat ćemo dobru budućnost

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čelnik Brodosplita Tomislav Debeljak gostovao je u Dnevniku HRT-a.
Nakon što je u četvrtak Uljanik odabrao Brodosplit za potencijalnog strateškog partnera, Uprava Uljanika u petak ujutro održala je konferenciju za novinare. Gost u Dnevniku 2 HRT-a, bio je čelnik Brodosplita Tomislav Debeljak.

Dan nakon što je Brodosplit odabran kao partner Uljanik grupe, otkriveni su detalji njihove ponude za spas Uljanika i 3. maja.


Golemi dugovi Uljanika veliki su izazov i za strateškog partnera i za državu.

U Dnevniku HRT-a, gostovao je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe i Brodosplita, od kojega se očekuje da posrnulo pulsko brodogradilište "stavi na noge". Puno se govori o trošku restrukturiranja brodogradilišta te mogućem iznosu od čak 1,4 milijardi eura.

- Naša ponuda se bazira na budućnosti i pozitivi. Ne zanima nas zemljište i nikakav nekretninski biznis. Preuzimamo obvezu rada brodogradnje. Ja uopće ne želim pričati o prošlosti.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je pak "da nije realno da građani podnesu teret restrukturiranja".

- S jednom smo analizom vidjeli da je direktna šteta za proračun u slučaju likvidacije oko 7,5 milijardi kuna. U toj varijanti smo vidjeli da možda sve skupa ima smisla.

Debeljak očekuje da će uskoro s Vladom i drugim dionicima u procesu sjesti za stol kako bi se pregovaralo o budućnosti brodogradnje. Može li se izbjeći stečaj 3. maja, 26.veljača je stečajno ročište?

- Stečaj ili ne stečaj, nisu bitno različiti. Radnici će biti tu gdje jesu. Želimo da se radnicima odmah isplate plaće i da se kupe materijali da se počnu graditi brodovi.

Partner Brodosplita je talijanski Fincantieri.

- Mi nudimo punu popunjenost, a 50 posto je gradnja brodova, kruzera, koji imaju veliku dodanu vrijednost. Naši brodovi imaju tek 25 posto uvoznih komponenti, a balker i  tankeri koji su se gradili su se gradili tako da je uvozna komponenta skuplja nego kompletan izvozni proizvod. Fincantieri ima knjigu narudžbi za idućih 10 godina. Mi imamo knjigu narudžbi i pisma namjere teške 2,29 milijardi eura. Fincantieri nudi sve ono što se ne popuni da će popuniti. Broj zaposlenih bio bi i veći nego u najboljim vremenima.

Što se tiče podrške banaka, nije htio komentirati napise da je jedna od njih ruski VTB.

- To su poslovne tajne, ali prate nas velike banke, evo sutra je jedna od najvećih svjetskih banaka kod nas.

Plan je, kaže Debeljak, vratiti barem 80 posto radnika koji su u posljednje vrijeme otišli iz brodogradilišta te dodatno zaposliti ljude, kao što se napravilo u Brodosplitu. Što se tiče plana restrukturiranja, spremni su, uz suradnju s Uljanikom, napraviti ga u roku idućih mjesec dana.

- Maknite nam prošlost, uzmite kao u Hypo banci, sto ljudi od DORH-a i drugih, rješavajte prošlost. Pustite nam budućnost. Znam da ćemo imati dobru budućnost. 


Plenković: Vlada će razmotriti odabir Brodosplita kao strateškog partnera

Na pitanje o tome hoće li država sanirati dugove Uljanika, obzirom na to da se vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak izjasnio da oni žele ulagati u razvoj, ali ne i sanirati dugove Uljanika, premijer Andrej Plenković rekao je da će Vlada razmotriti odabir uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner.

Kazao je da je država u dva mjeseca isplatila 2,8 mlrd. kuna protestirtnih jamstava za Uljanik grupu.

- Mi smo već krajem studenoga mogli proglasiti da smo u proračunskom suficitu, da nije došlo do izloženosti države zahvaljujući odlukama ranijih vlada, da je Hrvatska 30 godina ulagala u brodogradnju, rekao je.

Naglasio je da plan restrukturiranja mora biti održiv te brodogradilištima u Puli i Rijeci omogućiti da posluju na tržišnim osnovama. Izrazio je uvjerenje da su radnici Uljanika i 3. maja, građani Istarske i Primorsko-goranske županije, Pule i Rijeke svjesni koliko je uloženo.

Najavio je cjelovitu analizu Ministarstva gosopdarstva te ponovno istaknuo da se plan restrukturirana mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!