Deranja: Hitno treba mijenjati Zakon o radu

21.11.2018.

19:25

Autor: D.M./HRT

default error photo
Gosti Teme dana bili su ministar gospodarstva Darko Horvat i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.
Hrvatska je prema skoru Hrvatske udruge poslodavaca, izvješću koje ocjenjuje učinke reforme na gospodarstvo u usporedbi s drugim europskim zemljama, pala za jedan bod u odnosu na prošlu godinu. Među zemljama nove Europe najmanje smo konkurentni i najsporije se mijenjamo, a naš je skor lošiji od bugarskog ili rumunjskog.

Najkritičnije hrvatske točke su opterećenje gospodarstva, tržište rada, zdravstveni, mirovinski i obrazovni sustav, pravosuđe. Gosti Teme dana bili su ministar gospodarstva Darko Horvat i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

- HUP Skor: Najmanje smo konkurentni i najsporije se mijenjamo

Gordana Deranja kazala je kako se radi o činjenicama, a ne o proizvoljnoj ocjeni HUP-a. Podaci su sinteza na temelju objavljenih poznatih parametara HNB-a i Ministarstva financija. Ponovila je da je najveći napredak ostvaren kod fiskalne konsolidacije, kod produktivnosti i konkurentnosti te kod ponude kapitala. Međutim, dodala je - konstantne negativne trendove pokazuje tržište rada, opterećenje gosodarstva, mirovinski, zdravstveni sustav i teritorijalni ustroj. Ono što nas je bacilo dolje u Doing bussinessu je dobivanje građevinske dozvole i pokretanje biznisa.  

Ministar gospodarstva Darko Horvat smatra da se o objektivnosti i subjektivnosti HUP-ova Skora može razgovarati. Kazao je kako on dolazi iz kraja u kojemu se gospodarske prilike obavljaju malo drugačije nego u prosjeku Hrvatske. Niti jedan poduzetnik iz tog kraja nije kontaktiran niti je sudjelovao u ocjenjivanju, kazao je. "Činjenica je, međutim, da se sporo mijenjamo i da neke zemlje u okruženju neke stvari rade mnogo fleksibilnije. Mi smo u Ministarstvu nakon dijaloga i međuresorne suradnje i izglasovane porezne reforme - napravili idenfiikaciju i proanalizirali preko 4 tisuće propisa. Predložit ćemo Vladi ukidanje 320 administrativnih mjera u slijedećih 14 dana", najavio je. Gospodarstvo ćemo u idućoj godini rasteretiti za dodatnih 640 milijuna, dodao je.

Gordana Deranja je podržala sve najave koje će rasteretiti gospodarstvo. "Mi smo socijalni partneri i podržavamo svaki napredak. Posebno se očekuju rezultati mirovinske i obrazovne reforme. Kad pogledate proračun, najviše odlazi na zdravstvo i mirovine. Nijednu ozbiljnu reformu nismo vidjeli. Smatramo kako treba vidjeti ima li unutar sustava mjesta za uštede", kazala je posebno napominjući velike javne tvrtke - gubitaže i prevelike plaće i otpremnine u odnosu na realni sektor. Deranja je kazala kako realni sektor nije opterećen samo porezima - tu su i parafiskalni nameti, davanja lokalnoj zajednici te troma admimistracija koja košta i usporava.

"Pothitno treba mijenjati zakon o radu jer je nefleksibilan. On ne predviđa mogućnost da radnik može raditi u dvije firme, na dva radna mjesta ili od kuće. A poslodavca se tjera da po evidenciji u svakoj minuti zna gdje mu je radnik", kazala je Gordana Deranja. Ministar Darko Horvat je kazao kako se razmišlja u tom smjeru i ukidanju 320 administrativnih mjera. "Pored toga radimo na još jednom akcijskom planu revizije parafiskalnih nameta i veliki broj smanjivanja tih nameta", dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!