13:05 / 19.11.2019.

Autor: V.K./Hina

Deranja: Zbog ulaganja u plaće trpe ona u napredne tehnologije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Umjesto ulaganja u napredne tehnologije poslodavci moraju investirati u povećanje plaća kako bi zadržali radnike, rekla je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja na konferenciji Industrija 4:0 prilika i/ili izazov.
Umjesto ulaganja u napredne tehnologije poslodavci moraju investirati u povećanje plaća kako bi zadržali radnike, rekla je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja na konferenciji Industrija 4:0 prilika i/ili izazov.

Poslodavci sva slobodna sredstva koja imaju, umjesto da ulažu u napredne tehnologije, moraju investirati u svoje radnike i povećanje plaća kako bi ih zadržali u Hrvatskoj, rekla je Gordana Deranja na skupu održanom u Varaždinu, koji je HUP organizirao kao partner u projektu Promocija poduzetništva.

Na skupu s više od 150 poslodavaca iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, ona je kao ključne probleme u digitalizaciji označila obrazovanje, nefleksibilno radno zakonodavstvo i manjak radne snage.

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio da će Nacionalni plan za digitalnu transformaciju gospodarstva do kraja godine biti predstavljen javnosti, a potom slijedi javna rasprava.

- Nakon toga pripremljeno je 250 milijuna kuna za prvi natječaj koji će pratiti uvođenje tehnologije ili svega onoga što nosi industrija 4.0., kako bismo nakon strateških dokumenata imali i određene akcijske planove, ali i vremensku i financijsku omotnicu, kazao je Horvat. Dodao je da je u tijeku usklađivanje strateških dokumenata i na nivou Europske unije te će se hrvatski morati uskladiti s europskima, što je važno zbog financijske omotnice 2021.-2027.
Moramo na zdrave noge postaviti temeljnu industriju, potom investirati u inovacije, pa u istraživanje i razvoj te zatim koristiti europske fondove, rekao je Horvat.

Dodao je da naši poduzetnici investiraju u nove tehnologije i nova inovativna rješenja koliko u ovom trenutku mogu.

- Sav javni servis moramo im staviti na raspolaganje, administrativne procese smanjiti, iz godine u godinu smanjivati porezno opterećenje i što je prije moguće staviti u opticaj prvi akcijski plan smanjenja neporeznih davanja, kazao je Horvat.

Predsjednica regionalnog ureda HUP-a u Varaždinu Sanja Ostroški ocijenila je da se proces digitalne transformacije vozi u dvije brzine.

- Imamo one kojima je još puno potrebno, od samog razvoja svijesti pa do ulaganja, a imamo i tvrtke koje su zaista na zavidnoj razini, kazala je Ostroški.

Na konferenciji su predstavljeni primjeri inovativnih tvrtki koje su digitalizirale svoje procese. To su Oprema Ludbreg, Klimaoprema, Ducati komponenti i Kostwein.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!