Deseta konferencija Zagrebačke burze: postoje razlozi za optimizam

21.10.2021.

21:35

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/B.A./HRT

"Izazov promjene"

"Izazov promjene"

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

U Rovinju se pod nazivom "Izazov promjene" održava deseta konferencija Zagrebačke burze. Oporavak gospodarstva od koronakrize, cijene energenata, kamatne stope - i više nego dovoljno aktualnih tema za razgovor predstavnika financijske zajednice...

U pandemijskoj krizi razvila se nikad tješnja suradnja politike i ekonomije, postoji razlog za optimizam. Rezultat su i intervencionističke mjere hrvatske Vlade.


- Uspjeli smo ekonomiju sačuvati, sada to možemo otvoreno reći, nakon 18, 19, 20 mjeseci od početka pandemije, možemo reći da smo očuvali hrvatsku ekonomiju, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Deficit će, zbog rashodovne strane i izdataka za zdravstvo i očuvanje radnih mjesta, biti veći od predviđenog, no to je bila ciljana fiskalna politika.


- Zaista i izdašna, ako hoćete, ne bismo li očuvali ta radna mjesta. Svi dobro znamo - da nismo očuvali radna mjesta, iste te rashode i izdatke bi imali, samo na drugoj strani naše, nazovimo to tako, uvjetno rečeno, bilance. Ne bi očuvali radna mjesta, nego bi plaćali naknade za nezaposlene, rekao je ministar financija Zdravko Marić.


A broj radnih mjesta porastao je čak za 50 tisuća u odnosu na isto razdoblje lani, pa i prosječna je plaća rasla za 450 kuna, rečeno je. 


Trend rasta kamatnih stopa koji se očekuje dio je normalnog monetarnog ciklusa, sad pod utjecajem i inflatornog pritiska, izazvanog i rastom trošarina naftnih derivata.


- Inflacija u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci još nije van prosjeka EU, dapače, čak je blago ispod prosjeka. Imamo nekoliko zemalja koje su i na jednoj i na drugoj strani spektra. Postoje zemlje poput Grčke, Portugala i Cipra, čije su razine inflacija značajno niže, Grčka je praktički tek nedavno izašla iz zone deflacije, a postoje neke zemlje u kojima je stopa inflacije proteklih mjeseci prešla i razinu od 4 posto. U Hrvatskoj je u zadnja tri mjeseca prosječna negdje oko 3, 3 i nešto posto, rekao je Marić.


U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da bi za 6 do 9 mjeseci trebalo doći do normalizacije u lancima opskrbe.


- Po nama i većini onih koji prate kretanja, inflacija bi trebala blago usporiti iduće godine, kad popuste pritisci na rast cijene energenata, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.


Ublažavanje inflatornih efekata postići će se i rastom minimalne plaće, a pomoći se želi i prijedlogom rasta socijalnih naknada, 25 posto jednokratno, a poslije nekima i više, rečeno je u Rovinju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!