Desetljeće jalovih pregovora - pomorcima prekipjelo

14.03.2022.

07:00

Autor: Kristina Štrbac/More-Zadar/HRT/V.G.

Prosvjed pomoraca

Prosvjed pomoraca

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Stotinjak pomoraca prosvjedovalo je u zadarskoj luci Gaženica. Time, kažu zaposlenici Jadrolinije, žele upozoriti na dugogodišnje ignoriranje zahtjeva radnika.

- Ono zbog čega smo se ovdje najviše okupili je nacionalni kolektivni ugovor za pomorce koji obavljaju svoje djelatnosti. S njim se konstantno odugovlači, cijelo desetljeće pregovaramo o njemu, to je sramotno i degutantno, poručuje Ivan Srzentić, predsjednik Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije.

Ovo je prvi put, ističu, da su se pomorci Jadrolinije okupili u ovolikom broju. Problema za njih ima još.

- Od nedavne neisplate prekovremenih sati za odrađeni rad u remontnom brodogradilištu, od hranarine koja je već gotovo dva desetljeća uvijek ista... - kaže Srzentić.

Iz sindikata su, tvrde, zabrinuti za budućnost tvrtke i radna mjesta.

- Već u planu poslovanja Jadrolinije za 2021. predviđene su uštede na radnoj snazi, znači na pomorcima i šalterskim djelatnicima najviše. Mi se tome naravno protivimo, kaže Antun Aljinović, predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske za Jadroliniju.

Smatraju da je ugrožena i sigurnost putnika. Traže, kažu, sigurnost pomoraca, putnika te primjerene plaće i uvjete rada.

- Čak i mali brodari nabavljaju nove brodove pogotovo u brzobrodskom prijevozu. Jadrolinija u njih ne ulaže ništa, Jadroliniji je prosjek starosti katamarana po 30 godina, kaže Aljinović.

Jadrolinija je o svemu poslala priopćenje u kojem stoji kako su na prosvjedu iznesene netočne informacije kojima se šteti ugledu tvrtke.

Tvrde da su zahtjevi sindikata iznenađujući i nerealni, inicirani osobnim interesima te smatraju da ne predstavljaju mišljenje većine radnika.

Tvrde i da su u protekloj godini pomorcima povećane plaće u ukupnom iznosu od 21 milijun kuna godišnje, te da je dodatno uvedena naknada za prehranu u iznosu od 5.000,00 kuna godišnje po radniku kao i nagrade za radne rezultate u sezoni i darovi djeci.

Iz Jadrolinije navode da je u suradnji s resornim ministarstvom u tijeku nastavak velikog ulaganja u flotu te je planirana nabava 9 brodova.

S druge strane, pomorci sa zadarskog prosvjeda kažu da idući prosvjed planiraju pored zgradom uprave.

Pogledajte prilog iz emisije "More":

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!