10:13 / 28.02.2018.

Autor: HRT

Deutsche Banku 240 milijuna kazne zbog manipulacijama Liborom

-

-

Foto: - / -

Deutsche Bank je opovrgnula da je radila išta nedopušteno, no nagodila se kako bi izbjegla rizike i troškove sudskog postupka.
Najveća njemačka banka Deutsche Bank pristala je platiti 240 milijuna dolara u nagodbi u vezi privatne tužbe u SAD-u za udruživanje s drugim bankama s ciljem manipuliranja referentnom kamatnom stopom Libor.

Deutsche Bank je treća banka koja je pristala na isplatu kako bi riješila potraživanja takozvanih "over-the-counter" ulagača. Američka banka Citigroup prošlog je srpnja postigla slično rješenje "teško" 130 milijuna dolara, dok se britanska banka Barclays nagodila za 120 milijuna dolara u studenom 2015. godine.

Deutsche Bank je opovrgnula da je radila išta nedopušteno, no nagodila se kako bi izbjegla rizike i troškove sudskog postupka.

Londonsku međubankarsku ponudbenu kamatu, ili skraćeno Libor, koriste banke kako bi određivale kamatne stope za stotine tisuća milijardi dolara na kreditnim karticama, zatim za hipoteke, studentske kredite i druge transakcije, kao i za određivanje troška posuđivanja jednih drugima.

Ulagači, uključujući američki grad Baltimore i sveučilište Yale u New Havenu u saveznoj državi Connecticut, optužilo je 16 banaka za zavjerničko ponašanje s ciljem manipuliranja Liborom, a privatna parnica pokrenuta je 2011. godine.

Banke su dosad na globalnoj razini platile oko devet milijardi dolara za nagodbe i podmirenje tužbi vezanih za namještanje Libora. Prošlog srpnja čelnik britanskog financijskog regulatora kazao je da će se do kraja 2021. godine ukinuti Libor.Deutsche Bank - zbog porezne reforme SAD-a 2017. zaključili s gubitkom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!