18:48 / 29.10.2019.

Autor: Dijana Kovaček/HRT

Digitalne promjene u bankarskom poslovanju

Foto: ilustraija, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: ilustraija, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Suvremene financijske tehnologije donose digitalnu transformaciju cjelokupnog bankarskog poslovanja.
Suvremene financijske tehnologije donose digitalnu transformaciju cjelokupnog bankarskog poslovanja.

I dok s jedne strane banke idu ukorak s najnovijim globalnim tehnološkim trendovima, s druge ih sustižu posljedice nekih poslovnih odluka iz prošlosti, poput kredita u švicarskim francima, zbog kojih im se nižu sudske tužbe i presude.

Kako je mobilna telefonija zamijenila fiksnu, tako su promjene zahvatile bankarsko poslovanje. Raste broj digitalnih transkacija, a broj zaposlenih i poslovnica se smanjuje.

- Mislimo da hrvatske potrošače čeka jedna dobra budućnost, vjerojatno će moći riješavati iz udobnosti svog doma ili iz vlaka ili iz bilo kojeg terena, sve svoje financijske transkacije i financijske odluke, ističe Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

No svijet se tako brzo mijenja da više nije dovoljno govoriti samo o financijskoj nego i o digitalnoj pismenosti potrošača.

- Jednako je važno razumjeti financijski proizvod kao što je važno i razumjeti kako se ponašati na internetu, kako zaštititi svoj digitalni identitet, svoje podatke i to je veliko pitnje sljedećih 10 do 15 godina ove velike transformacije, ističe ekonomski analitičar Velimir Šonje.

U HNB-u, kažu, prate tehnološki napredak te osnivaju inovacijski hub.

- To će biti mjesto, virtualno mjesto na kojem će se moći informirati fintech kompanije o onome što njih najviše zanima a vezano je za regulatorni okvir, uz licenciranje, kaže zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek.

No, mnogi klijenti bankama ne opraštaju kredite u švicarcima pa se nižu tužbe na sudovima. U Udruzi banaka smatraju da je Zakon o konverziji izjednačio sve vlasnike kredita.

- I to je zakon i napravio. Iza toga, ukoliko bi se išlo dalje, stavljati jednu grupu ljudi u nekakav poseban položaj, mislimo da bi to bilo protivno pravičnosti, pravu i svemu što Hrvatska kao civilizacijsko dostignuće već ima. Mi mislimo da će tu stvar stati, dodaje Adrović.

Ne priprema se, kaže Adrović, nikakav pravni proutuudar banaka. On se nada mirnom rješenju.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!