18:40 / 18.10.2020.

Autor: I.D./Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/IMS/HRT

Digitalni nomadi

-

-

Foto: - / -

Poslovi koji nisu vezani za boravak u uredu sve su brojniji i popularniji. Neki digitalni nomadi za svoj su ured odabrali upravo Dubrovnik.
Dubrovnik je domaćin međunarodne konferencije "Susret digitalnih nomada". Riječ je o osobama koje se koriste digitalnim platformama pa dok rade, mogu i putovati. Jedna od njihovih sve omiljenijih destinacija je Hrvatska pa je za digitalne nomade najavljeno i uvođenje viza. ➡️ Upoznajte Dereka - digitalnog nomada
➡️ Život digitalnih nomada - posao i avantura

Poslovi koji nisu vezani za boravak u uredu sve su brojniji i popularniji. Neki od sudionika konferencije za digitalne nomade za svoj su ured prije nekoliko tjedana odabrali upravo Dubrovnik.

- U Hrvatskoj sam već tri mjeseca. Radim kao softverski inženjer za jednu švedsku tvrtku i odlučio sam ovamo doći jer mogu raditi bilo gdje. Sve što mi je potrebno su prijenosno računalo i internet, tako da sad istražujem mjesta u Hrvatskoj, kazao je Peter Kirkham, Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Budući da dolazim iz Kalifornije, odgovara mi vrijeme, more i sunce, a ugodno me iznenadila i hrana, koja je izvrsna, rekla je Rochelle Greenberg, SAD.

Hrvatska je za iduću godinu najavila uvođenje viza za digitalne nomade, čime će postati peta država u svijetu i druga u Europi, uz Estoniju, koja se odlučila na takav korak. Inicijator ideje nizozemski je poduzetnik koji u Hrvatskoj živi već 14 godina i o tome je pisao Vladi.

- Pogledajte, predivno je živjeti na Mediteranu, internetska veza veoma je dobra i brza, ostatak Europe je blizu, a i troškovi života su prihvatljivi po europskim i američkim standardima, izjavio je Jan de Jong, poduzetnik.

- Digitalno nomadstvo kao oblik gospodarstva i turizma predstavlja jednu od budućih orijentacija za grad Dubrovnik, gdje ćemo, dakle, već za 21. godinu se okrećemo segmentiranim tržištima i tržištima posebnih interesa, kazala je Jelka Tepšić, dogradonačelnica Dubrovnika.

U Dubrovniku će se, stoga, u travnju održati još jedna, veća konferencija namijenjena digitalnim nomadima iz cijelog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!