10:36 / 20.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Dijeljenje otkaza u Uljaniku, osumnjičeni na slobodi, stigli Kinezi

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatsku bi, kako je najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, ponovno trebala doći kineska delegacija - koja će obići Brodarski institut i Treći maj.
Počelo je dijeljenje otkaza u Uljaniku. U Pulu je iz Rijeke - došao stečajni upravitelj Uljanik bodogradilišta Loris Rak kako bi razgovarao sa 170 radnika koji su najavili da će zatražiti raskid ugovora o radu.

U ponedjeljak u 9 sati počelo je i dijeljenje otkaza, mobilni timovi Zavoda za zapošljavanje upoznavaju radnike s njihovim pravima na burzi rada. Radnici su podijeljeni u grupe po 30 na sat radi lakšeg protoka i izbjegavanja gužve.

Na Zavod za zapošljavanje ukupno će 1100 radnika, koliko ih je ostalo u brodogradilištu.Po riječima predsjednika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca, radnici mogu izabrati idu li odmah na burzu ili će odraditi mjesec dana otkaznog roka.

- Broj radnika koji će danas dobiti otkaz povećava se iz sata u sat. Osobno sam molio direktora društva i stečajnog upravitelja Lorisa Raka da pozovemo sve radnike i da se zapravo održi skup radnika. Nažalost, od toga se odustalo, rekao je Cerovac i dodao kako će radnici odraditi otkazni rok od 30 dana, kako će im se priznati radni staž, a hoće li biti plaćeni, nitko ne zna.


U Hrvatsku je ponovno stiglo kinesko izaslanstvo. Trenutačno su u obilasku Brodarskog instituta u Zagrebu. Izaslanstvo bi trebalo obići i Treći maj.

A šestorica osumnjičenih u aferi "Uljanik" danas su izašli iz pritvora. S obzirom na to da više ne postoje razlozi za njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru, opasnost od utjecaja na svjedoke, Županijski sud u Rijeci donio je odluku o ukidanju pritvora.

Zoran Sršen, glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci rekao je da je odluka suda takva jer su svi svjedoci ispitani tijekom istrage.

- Samim tim je otpao razlog zbog kojih je pritvor za njih bio određen, a kasnije i produljen. U nastavku postupka svi okrivljenici branit će se sa slobode, dodaje.

Uz spomenutu šestoricu osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba, i to za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prevaru u Uljaniku i "3. maju". Time je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od milijardu i 200 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!