16:56 / 16.01.2020.

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Direktor dijeli otkaze socijalno ugroženim skupinama

-

-

Foto: - / -

Riječ je o ženi koja se vratila s rodiljskog dopusta, zaposlenici sa smanjenom radnom sposobnosti te radnici starijoj od 60 godina. One su za direktora zračne luke Osijek tehnološki višak.
Zračna luka Osijek 2019. godinu nije završila sjajno. Iako je nova Uprava riješila naslijeđeni gubitak od 17 milijuna kuna i posluje pozitivno, imala je pad od gotovo 21.000 putnika u odnosu na godinu prije. Izgubljeni su i međunarodni letovi za Bäsel i Köln. Početak godine radnicima je donio novu sistematizaciju radnih mjesta, povećanje plaća, ali i otkaze.

Radničko vijeće nije prihvatilo novu sistematizaciju, a usprotivio se i sindikat jer će tri djelatnice dobiti otkaz. Riječ je o ženi koja se vratila s rodiljskog dopusta, zaposlenici sa smanjenom radnom sposobnosti te radnici starijoj od 60 godina. Direktor to objašnjava modernizacijom poslovanja.

Tako je nakon 39 godina staža referentica za ljudske potencijale u Zračnoj luci Osijek doznala je da u toj tvrtki neće dočekati mirovinu.

- Strašno sam potresena jer tako dobiti kartu van, ja u stvari ne znam zašto ću dobiti otkaz, rekla je djelatnica Branka Leš.

Ona i još dvije djelatnice prema novoj sistematizaciji radnih mjesta tehnološki su višak zbog modernizacije poslovanja, objašnjava direktor. 

- Njihove poslove smo raspodijelili na radnike koji ostaju raditi, na pozicije iznad i ispod koji su te osobe obnašale, odnosno spajanjem poslova i uvođenjem tehnologija njihova radna mjesta su nam nepotrebna, objasnio je Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek.

S takvom odlukom ne slaže se ni Radničko vijeće ni sindikat, iako fond plaća raste 10%.

- Nas najviše boli to što želi dati otkaze najugroženijim skupinama radnika, to mu je u startu rečeno. Jedna se vratila s porodiljnog, jedna je bolesna, jedna je iznad 60 godina, rekao je Silvestar Vargek, predsjednik Radničkog vijeća i zamjenik predsjednika NO-a Zračne luke Osijek.

- Odnos između plaća, gdje najveće plaće rastu 7 puta u odnosu na one najmanje to nijedan sindikat ne može podržati, smatra Davor Alšić, bivši predstavnik Sindikata prometa i veza Hrvatske u Zračnoj luci Osijek.

Osječka Zračna luka u većinskom je vlasništvu države, ali Uprava je samostalna u donošenju odluka. Suvlasnici su županija i grad  te ne odobravaju takav potez uprave.   

- U ovakvim situacijama očekujemo jednu primjerenu razinu socijalne osjetljivosti prema skupinama koje su teško zapošljive ili zaštićene, rekao je Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka.

- Moramo znati da ovdje ljudi teško žive i da je to radno mjesto puno vrjednije nego drugdje i da to radno mjesto ne treba olako ukidati i ljudima davati otkaze, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Gospođa Branka će na sud jer kao sindikalna povjerenica, tvrdi, ne bi smjela dobiti otkaz. Preostale dvije djelatnice će na Zavod za zapošljavanje. Uprava će svoje poteze i poslovanje, kako doznajemo, idući tjedan objasniti na sastanku s ministrom Olegom Butkovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!