Direktor tvrtke LNG Hrvatska: Sigurnost opskrbe pouzdana i neupitna

04.04.2022.

19:23

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/B.A./HRT

Hrvoje Krhen

Hrvoje Krhen

Foto: Dnevnik / HRT

Direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen rekao je za HTV-ov središnji Dnevnik kako se investicija u LNG terminal pokazala apsolutno isplativom te da je sigurnost opskrbe s te strane pouzdana i neupitna.

U razgovoru za HRT, koji je snimljen nakon sastanka resornih ministara Hrvatske i Slovenije na terminalu na Krku, Krhen je naveo da je kapacitet terminala 2,76 milijardi prostornih metara na godišnjoj razini. Do sada je isporučeno 2,1 milijarde.


- Prema nekim našim saznanjima, više od 90 posto, otprilike oko 95 posto svih količina prirodnog plina koji isporučuje terminal koriste kupci na tržištu RH, dodao je.


Krhen je rekao da su proširenja kapaciteta moguća.


- Mi smo odradili neka hidraulička testiranja sustava zajedno s Plinacrom i neko kratkoročno povećanje kapaciteta će ubrzo biti ponuđeno tržištu, rekao je Krhen. Govoreći dugoročno, rekao je da za ozbiljnije povećanje kapaciteta Plinacro treba odraditi određene investicije u transportni sustav.


Krhen je rekao da je kopneni terminal predviđen u nekoj drugoj fazi projekta. 


- S postojećim kapacitetom i domaćom proizvodnjom mi zadovoljavamo sve potrebe na hrvatskom tržištu, rekao je Krhen, dodajući da će se proširenje kapaciteta sigurno odraditi, ali da ozbiljnije povećanje ovisi o tome kakav će biti interes tržišta.

Velik interes za korištenje kapaciteta


Kapacitet je zakupljen do 2027. godine. Dolaze li novi upiti za razdoblje nakon toga?


- Nama u zadnje vrijeme pogotovo permanentno dolaze upiti od raznih igrača na tržištu. Cijena plina poprilično je varijabilna i poprilično je teško očekivati da će se netko danas obavezati za korištenje kapaciteta 2028. godine, ali interes postoji i interes je poprilično velik, rekao je Krhen.


- I susjedne zemlje, i šire, i postojeći korisnici. Zaprimamo upite s raznih strana, dodao je.


Krhen je rekao kako smatra da ne trebamo strahovati što se tiče energetike.


- Mislim da ne, da se ova investicija pokazala apsolutno isplativom, rekao je.


- Interes definitivno postoji, radimo 24 sata dnevno, konstantno isporučujemo plin u transportni sustav, tako da mislim da je sigurnost opskrbe s ove strane pouzdana i neupitna, poručio je Krhen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!