09:34 / 21.01.2020.

Autor: M.N./HRT

DIV kupio norveško brodogradilište Kleven Verft

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska industrijska grupacija DIV potpisala je ugovor o kupnji norveškog brodogradilišta Kleven Verft od Hurtigrutena, objavilo je brodogradilište u priopćenju za javnost.
Hrvatska industrijska grupacija DIV potpisala je ugovor o kupnji norveškog brodogradilišta Kleven Verft, objavilo je to norveško brodogradilište.

Na Facebook profilu "Škveranka" splitskog brodogradilišta prenosi se izjava Tomislava Debeljaka o ovom, za naše prilike, rijetkom pothvatu.

- Iznimno nam je drago što smo potpisali ovaj sporazum koji otvara priliku za suradnju dviju dugih i uspješnih tradicija brodogradnje. Kleven je diljem svijeta prepoznat kao norveško brodogradilište s prvoklasnim referencama i dizajnerskim znanjem, posebno kada je riječ o opremi za složene brodove.

- Najviše me raduje što je Brodosplit, koji smo uspjeli smjestiti izuzetno dobro u segment izgradnje srednjih i polarnih brodova za krstarenje, pronašao poslovnog partnera s kojim će moći postići vrhunske rezultate, naveo je Debeljak.


Foto: Sunnmørsposten

Vjeruje da će kupnja Kleven Verfta imati pozitivan sinergijski učinak i uštedu do pet posto, što će povećati konkurentnost.

- Ovo će biti novo i uzbudljivo razdoblje za sve zaposlenike tvrtke Kleven, rekao je izvršni direktor Kjetil Bollestad.

- Tražili smo vlasnika za kojeg smo sigurni da Klevenu želi najbolje. Razmatrano je nekoliko potencijalnih kupaca i apsolutno smo sigurni da je DIV grupa pravi vlasnik tvrtke Kleven. Nitko drugi nije uspio demonstrirati tako siguran i dugoročan plan za brodogradilište, naglasio je generalni direktor Kleven Verfta, Ola Beinnes Fosse.

Ta norveška brodograđevna grupa koja prelazi u hrvatsko vlasništvo trenutačno zapošljava oko 450 radnika, a poznata je po gradnji specijalnih plovila. Lani su isporučili prva dva kruzera u svijetu na hibridni pogon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!