Divlje svinje tjednima uništavaju nasade kukuruza, lovci nemoćni

21.08.2023.

19:45

Autor: Sandra Špoljar/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Podravskim ratarima i stočarima odlasci u polja posljednjih tjedana vrlo su stresni, divlje svinje uništavaju im nasade kukuruza. Strahuju da neće imati dovoljno hrane za stoku te smatraju da bi trebalo pojačati odstrel. Lovci pak ističu da poljoprivredne površine štite u skladu sa zakonom. I dok svaka strana krivca vidi u onom drugom, divljač dolazi do samih kuća i uništava sve što joj se nađe na putu.

Samir Susak iz Rasinje ima stado od sto ovaca. Kukuruz je posadio na šest hektara, a na gotovo tri divlje svinje potpuno su ga uništile. Očajan je.

- To nije normalno, to su krda, znači oduvijek je bilo svinja, otkad pamtim, a sedam, osam godina i sam sijem za sebe, nismo mi ovdje od jučer. Znači, ulažete novac, ne znam više čemu se nadati, kazao je.

Neke površine ogradio je skupom električnom žicom, ali divlje svinje ni to nije zaustavilo.

- Imamo malu djecu, tu se šeću, znači neka ta krda slučajno s tim prascima prolaze, vjerujem da će napasti i djecu i onda će valjda netko nešto učiniti, dodao je Susak.

Ugroženo i peradarstvo, lovci nemoćni


Umirovljenica Nada Flajs kukuruzom hrani perad. Ovogodišnjim neće, jer divlje svinje svratile su i do njezina polja. Iako ga je ogradila.

- Suze su mi išle. Teško je to, čovjek se muči, a nemaš od toga onda ništa, rekla je kroz suze.

U Lovačkoj udruzi 'Vepar' iz Rasinje ističu da prema Planu gospodarenja na godinu smiju odstrijeliti 48 divljih svinja i već su sada blizu tog broja.

- Mi smo do sada, znači u ovoj lovnoj sezoni od 1. travnja do danas odstrelili 40 komada divljih svinja. Moram napomenuti da mi do današnjeg dana, do ovog našeg intervjua, nemamo prijavljenu ni jednu štetu od divljih svinja, rekao je Zvonimir Fajfarić, predsjednik Lovačke udruge 'Vepar' iz Rasinje.

Vučković: Pokušat ćemo unaprijediti Zakon o lovstvu


Ministrici poljoprivrede Mariji Vučković problemi na terenu su poznati. Njihovu rješavanju trebale bi pridonijeti izmjene Zakona o lovstvu.

- Pa ćemo ga nastojati unaprijediti. Nakon toga smo objavili niz natječaja za subvencioniranje zaštitnih ograda koje pomažu poljoprivrednicima. Ove godine smo udvostručili sredstva, jer je interes puno znajačniji nego proteklih godina. I također sufinanciramo pojedinačne premije osiguranja lovoovlaštenicima, rekla je.

Samo da za ove ljude ne bude prekasno. Ratari se boje da od berbe neće biti ništa, da će im jesen donijeti samo minuse zbog uloženog u repromaterijal te obične i električne ograde koje im nisu pomogle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!