21:58 / 11.11.2019.

Autor: K.Vilović/Potrošački kod/IMS/HRT

Divovi optuženi za kontaminiranu hranu i puder za djecu

Ilustracija, Pixabay

Ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Dvije najveće svjetske prehrambeno-farmaceutske tvrtke našle su se u skandalu.
Dvije najveće svjetske prehrambeno-farmaceutske tvrtke našle su se u skandalu. Američka Agencije za hranu i lijekove u dječjem puderu Johnson & Johnson pronašla je tragove azbesta. Iz tvrtke su poručili da su proveli tisuće ispitivanja kako bi se utvrdila njegova razina. I srećom, kažu, nije ga bilo. U hrani za djecu tvrtke Nestle pronađeno je mineralno ulje.

Kontaminirani Nestleovi proizvodi Beba Optipro pre i Optipro 1 zasad su pronađeni u trgovinama u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Nizozemskoj.

Martin Rucker, izvršni direktor Foodwatcha kazao je kako su testirali mlijeko u prahu za novorođenčad iz tri zemlje, sveukupno 16 proizvoda, i više od pola bilo je kontaminirano mineralnim uljima. Od četiri proizvoda u Njemačkoj, tri su bila kontaminirana. Ne treba, kazao je, posebno napominjati da mineralno ulje nema što tražiti u hrani. Znanstvena istraživanja pokazala su da može uzrokovati rak i promjenu genetskog koda, osobito kod malih beba, upozorava.

Iz Foodwatcha zato apeliraju da Nestle što prije zaustavi prodaju tih proizvoda.

- Istog trenutka zvali smo Nestle i Novalac da zaustavi prodaju i da što prije povuku te proizvode, a ne da ih preprodaju drugim državama. Mlijeko u prahu za bebe ne smije biti kontaminirano opasnim mineralnim uljima, kaže Rucker.

Ovo nije prvi put da se Nestle našao u središtu skandala zbog hrane za bebe, a u njemu je i američki div Johnson&Johnson koji je svoje proizvode za djecu kontaminirao azbestom, i to od početka 70-ih godina pa sve do 2000-ih. No oni to poriču iako je američka agencija za hranu i lijekove potvrdila tragove azbesta u njihovu puderu za bebe.

- Vjerujem da u našem puderu za bebe nema azbesta s obzirom na to da sve informacije koje imam i sva interna istraživanja koja su provedena pokazuju da puder ne sadržava azbest, rekao je Alex Gorsky, predsjednik Uprave Johnson&Johnsona.

No tržište kapitala nije povjerovalo riječima čelnika tvrtke te su samo u jednom danu izgubili više od 50 milijardi dolara na vrijednosti bez obzira na to što čelnik tvrtke uvjerava javnost da je njihov proizvod siguran.

Gorsky kaže da njihovi medicinski i timovi za kontrolu kvalitete tvrde da su proizvodi sigurni i visoko kvalitetni, tako da nema nikakvog razloga, ni medicinskog ni sigurnosnog, da ih povlače s polica.

Briga za profit u slučaju Nestlea i Johnson&Johnsona čini se nadilazi brigu za zdravlje djece. Stručnjake zabrinjava to što unatoč analizama koje su upozorile na štetnost nekih proizvoda te dvije kompanije i dalje uživaju povjerenje milijuna neinformiranih potrošača diljem svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!