Dizalice, moduli, izmjenjivači: Hrvatski doprinos fuzijskoj nukulearki u Španjolskoj

14.06.2023.

07:23

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Projektni tim hrvatskog konzorcija DONES.HR razgovarao je u Granadi sa španjolskim kolegama o komponentama koje će Hrvatska proizvesti i izvesti u postrojenje na jugu Španjolske u kojem će se testirati materijali potrebni za gradnju fuzijske nuklearne elektrane.


Testno postrojenje nazvano IFMIF-DONES košta ukupno 707 milijuna eura, a Hrvatska će u tome sudjelovati s pet posto u obliku isporuke proizvoda tolike vrijednosti.

Hrvatska delegacija je nedavno boravila u Španjolskoj, koja s 50 posto novca financira projekt.

- Tijekom tri radna dana sudionici su zajedno radili na pripremi tehničke specifikacije komponenti IFMIF-DONES-a koje će biti isporučene iz Hrvatske, priopćio je u utorak španjolski konzorcij IFMIF-DONES iz Granade. Dvije delegacije sastat će se opet videovezom 11. i 12. srpnja.

Testno postrojenje je potrebno kako bi fizičari u njemu ispitali materijale od kojih će biti izgrađena buduća fuzijska nuklearna elektrana.

Europska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Materijali za njenu gradnju će se ispitivati u španjolskom mjestu Escuzar, udaljenom 20 kilometara od grada Granade.

- Detaljno smo pretresli doprinos Hrvatske ovom projektu, rekao je Hini fizičar Tonči Tadić, prvi čovjek hrvatskog dijela projekta.

Hrvatska bi do kraja 2026. godine trebala isporučiti u Escuzar dvije posebne dizalice velike nosivosti i velike preciznosti. Jedna služi za dizanje masivnih betonskih poklopaca a druga za zamjenu uzoraka i remont.

Do kraja 2029. bi pak trebala isporučiti sekundarni i tercijarni izmjenjivač topline ulja i vode snage 10 megavata. On služi za hlađenje litija. Također će isporučiti i četiri posebno dizajnirana modula.

Te komponente bi trebale proizvesti i transportirati kompanije u Hrvatskoj, a za dizajn i nadzor bit će zaduženi Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Institut za fiziku.

Novac za izgradnju komponenti Hrvatska će nastojati povući iz fondova Europske unije

U ožujku su Španjolska i Hrvatska, koje drže 55 postotni udio u projektu, formirale zajedničku upravu. Vjeruju da će Europska zajednica za atomsku energiju (EUROATOM) ući s 20 posto, a ostatak uložiti Japan ili neke od 13 zemalja EU-a koje su prije tri mjeseca sudjelovale na sastanku u Granadi.

Japan je pokazao veliki interes pa je izgledno da nam postane partner, a također i Slovenija, rekao je Tadić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!