20:24 / 03.07.2019.

Autor: Silvana Skočajić/P.F./HRT

Dobavljači Fortenove nisu zabrinuti, ali očekuju pažnju

-

-

Foto: - / -

Dobavljači Fortnenove su sa sastanka Upravi te kompanije uputili pismo u kojem traže da se što prije sastanu i dogovore procedure i dinamiku isplate graničnog duga.
Održan je sastanak Upravnog odbora Udruge dobavljača Agrokora, današnje Fortenova grupe. Zanima ih isplata graničnog duga koji samo u ovoj godini iznosi 18 milijuna eura.

- U koncernu Fortenova ne žele u javnost izlaziti s mnogo informacija. Poručuju samo ono što su i prije putem medija objavili - da nemaju problema s ispunjavanjem obveza prema dobavljačima, kao što je i dogovoreno nagodbom vjerovnika Agrokora. Kažu da pogotovo nemaju problema sa stavkom obveza plaćanja kamata ako dođe do odgode isplate graničnog duga. Nemaju problema ni s likvidnošću, iako njihova tvrtka - nizozemska holding kompanija koja je vlasnik Fortenova grupe nama novac na računu. Kažu da je to uobičajena praksa jer se radi o operativnoj kompaniji koja za poslovanje ne treba imati veliku likvidnost, objasnila je novinarka HRT-a Silvana Skočajić u središnjem Dnevniku HRT-a.

Dodala je kako je treća ključna stvar refinanciranje roll up kredita koji je bio ključan da bi se nastavilo poslovanje Agrokora kad je bilo najteže.

- Tek kad se napravi refinanciranje, moći će se ispunjavati stare obveze. Dobavljači ipak traže novu potvrdu i sigurnost. S ovog su sastanka Upravi Fortenove uputili pismo u kojem traže da se što prije sastanu i dogovore procedure i dinamiku isplate graničnog duga. Imaju razumijevanja za to da se radi o pregovorima o refinanciranju, no kažu kako to nije zapreka da se već sada krene u pregovore o dinamici isplate graničnog duga. O tome će se vjerojatno i sutra razgovarati u uredima Fortenove, kada će se održati sastanak vjerovnika, rekla je Skočajić.

Predsjednik udruge dobavljača Agrokora i predsjednik Uprave Podravka Marin Pucar izjavio je da dobavljači nisu zabrinuti, ali kako očekuju da se prema njima postupa s pažnjom kakvu zaslužuju i da ne bude privilegiranih.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!