22:34 / 18.09.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dobra investicijska klima i u Općini Rugvica

Dobra investicijska klima

Dobra investicijska klima

Foto: HTV / HRT

Agencija Standard & Poor's potvrdila je investicijski rejting Hrvatske BBB-, uz stabilne izglede. Podignula je procjenu rasta hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini s 5.1 posto na 6.5, ponajprije zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, oporavku osobne potrošnje i solidnom investicijskom programu potpomognutom i europskim novcem. Jedan od primjera dobre investicijske klime je Općina Rugvica.

Općina Rugvica slavi danas svoj dan, ali i višegodišnji uspjeh u privlačenju investitora. Rugvicu je za svoju investiciju izabrao jedan od najvećih trgovačkih lanaca, a sve je spremno za dolazak još jednog velikog europskog igrača.

- A ono što ću prvi puta reći je investicija koja bi trebala doći u općinu Rugvica na 27 hektara te nove zone koju smo dobili od države, jedan filmski studio, jedan od najvećih u Europi, prva faza izgradnje je nekakvih 70 milijuna eura, rekao je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

To je samo jedan u nizu pozitivnih primjera općina i gradova, koji su unatoč pandemiji, zadržali zaposlenost te privlačili nove investicije. Rejting agencija Standard & Poor's Hrvatskoj je potvrdila investicijski status uz stabilne izglede.

- Vrlo jasno su rekli, Hrvatska, zahvaljujući toj istoj hrvatskoj Vladi, koja o ovome svemu široko vodi računa ima izdašna sredstva i kroz višegodišnji nacionalni okvir, i kroz instrument Europske unije iduće generacije. Dakle mi smo premostili krizu, očuvali radna mjesta, izbjegli socijalnu frakturu, osigurali odličnu turističku sezonu, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Promijenjena je procjena rasta hrvatskoga gospodarstva: s 5,1 na 6,5 posto u ovoj godini. Ističu da se oporavila osobna potrošnja, turistička sezona bila je dobra, a uskoro će nam početi pristizati i novac iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Među projektima koji bi se sufinancirali iz tog Plana, spominje se i Rimčev projekt razvoja autonomnog vozila.

- Dolazak europskih sredstava u narednom razdoblju, predujma recimo to tako, odnosno prve tranše, otvorit će mogućnost povlačenja u čitavom nizu sektora, mene veseli da će dio tih sredstava u ovoj inicijalnoj fazi biti utrošena za vodno-komunalnu infrastrukturu, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Hrvatska bi do 2026. dobila novčani iznos u visini 12% BDP-a, koji bi trebala iskoristiti za rast i razvoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!