Dobra janjetina, brzo se proda

09.04.2023.

20:11

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT

Dobra janjetina, brzo se proda

Dobra janjetina, brzo se proda

Foto: Dnevnik / HRT

Na uskrsnom stolu za mnoge je danas bila neizostavna - janjetina. Domaća je skuplja, ali i znatno bolja od uvozne, smatraju mnogi. I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uzgajivači su ovih dana imali pune ruke posla zbog potražnje za mladom janjetinom.

Prorijedilo se ovih dana stado obitelji Jukić od oko 400 ovaca jer su već tradicionalno na Bilogoru stigli kupci s juga. Travnička je pramenka, kaže, kod njih uvijek bila cijenjena.

- Cijena je dobra, zadovoljan sam. Ali ne smijem ju odati, to je tajna. Kupuje se na veliko, uzimaju po 100, 200 komada kao od šuba, rekao je Frano Jukić, Bedenik.

Iako je stočne hrane znatno poskupjela, kaže, janjci nisu toliko, no spašavaju ga vlastiti pašnjaci i ratarska proizvodnja.

- Sijem zob, tritikal, ječam, kukuruz, tako da imam svoju hranu. Bavim se ratarstvom i stočarstvom i ostavim za sebe koliko mi treba, ostalo prodam na jesen, dodao je.

I Dražen Čikvar iz Velike Barne ima pune ruke posla. Romanovska je pasmina specifična, a mnogi baš nju žele na blagdanskom stolu. Godinama radi na genetici kako bi uzgojio janjce sa što više mesa i što manje kostiju, i to mu uspijeva.

- Tržište je zahtjevno, ali imamo kontinuitet prodaje i proizvodnje gdje kupci stalno dolaze i vraćaju se ponovno i ponovno. Kod nas nikada nije bio problem prodati janjce, rekao je.

I ovog bilogorskog ovčara u krizi spašava vlastita proizvodnja stočne hrane bez koje bi uzgoj bio nezamisliv. Cijena je janjetine, kaže, 5 eura.

- Imputi su se povećali i u proizvodnji i u svemu. Normalno da je cijena morala otići gore jer nema više jeftine janjetine. To svi moramo vidjeti i prihvatiti tu stvarnost, ne samo janjetine, nego uopće u Hrvatskoj nema više jeftinog mesa, dodao je Čikvar.

A da je ovčarstvo i dalje prosperitetno u ovome kraju svjedoči i to da se broj ovaca u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u pet godina povećao za oko 5.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!