16:06 / 03.01.2019.

Autor: I.G./E.L.S./HRT

Dobra poljoprivredna godina na sjeveru zemlje

-

-

Foto: - / -

Prinosi poljoprivrednih proizvoda su bili jako dobri i kad bi se to sve dogodilo u 2019. bilo bi ok, cijene su dosta bile dobre, kažu proizvođači.
Na sjeveru zemlje poljoprivredna je godina bila uglavnom dobra - otvaraju se novi OPG-ovi, a neki su se odvažili i sami otvoriti svoj obrt. Unatoč birokraciji i preprekama - nadaju se uspjehu.

Poleve - pitoreskno mjesto nedaleko od Čakovca u kojemu su obiteljske kuće smještene na lijevoj strani - ako putujete prema jugu. I usred mjesta naša je ekipa zatekla Ivicu Vidovića - mladog mesara koji je nedavno otvorio svoju mesnicu.

Za mesara je išao, kaže odmah nakon osnovne škole. U jednoj privatnoj mesnici učio je kako se što radi. Mesnicu je otvorio, kaže, silom prilika, no malo pomalo, krenulo je. Meso s tiblice, za sarmu, pečenice, šunka, kobasice - sve se kod Ivice može naći. Mogao je otići u Austriju gdje bi zarađivao i triput više - no na svojem je gruntu želio imati svoju mesnicu.

Osim gospodina Vidovića mnogi mladi svoju su budućnost pronašli u poljoprivredi. I konačno se trud koliko toliko - isplatio.

- Prinosi poljoprivrednih proizvoda su bili jako dobri i kad bi se to sve dogodilo u 2019. bilo bi ok, cijene su dosta bile dobre - kaže Marija Cafuk, proizvođačica varaždinskog zelja.

Ovih su dana uljare u punom pogonu. Godina je bila dobra, kvaliteta bučina ulja vrhunska.

- Skladišta su puna, proizvodnja ide normalno, ljudi su zadovoljni, bili su malo veći prinosi pa su možda malo manje cijene ali sve u svemu dobro je - smatra Ivan Patrčević, vlasnik uljare.

Pozitivnih priča iz naših sela nadaju se, poljoprivrednici, bit će i u ovoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!