Dobra priča iz Slavonije, djevičansko ulje suncokreta

19.07.2021.

15:41

Autor: Zrinka Perić/Plodovi zemlje/HRT

U Vinkovcima pomiču granice

U Vinkovcima pomiču granice

Foto: HTV / HRT

Najkvalitetnije sjemenke suncokreta sa slavonskih polja u okolici Vinkovaca prerađuju se hladno prešano ulje u prvoj tvornici ulja u ovome kraju. Mehaničkim, jednostrukim prešanjem sjemenki zadržavaju svi važni nutrijenti, a ovo ulje od rafiniranog se razlikuje po izgledu, boji, mirisu i okusu, kemijskom sastavu te nutritivnoj vrijednosti.

Osim hladno prešanog suncokretovog ulja na tržište planiraju izbaciti i pelet od ljuskica suncokreta, što je novina na hrvatskom tržištu. U tvornici ulja posao je pronašlo 10 zaposlenika, a vlasnik Zvonimir Prgomet otvorio ju je u rodnim Vinkovcima kako bi, kaže, pomogao gospodarstvu.

- Sunca ima jako puno. Naša potreba je za preko 6 tisuća tona suncokreta. To ukoliko bude prosječan prinos po 4 tone po hektaru, znači da nam treba oko 1600 hektara oranica zasijanih sucokretom, kaže Zvonimir Prgomet. Samo najkvalitetnije sjemenke prerađuju se u prvo "vinkovačko ulje". Nakon što se ogule i očiste, zrna idu ravno u prešu. A iz nje teče zlatni slap.

Ulje je gušće, kvalitetnije, a okus intenzivniji. Jer hladnim prešanjem ulje ne gubi esencijalne masne kiseline i puno je vitamina E. Jestivo je bez ikakve kemijske i toplinske obrade, kaže Matea Liška, tehnologinja u tvornici ulja. Dodaje kako se sjemenke eventualno zagrijavaju na 30 stupnjeva. Na toj temperaturi svi se hranjivi sastojci održavaju u samom ulju.

- Ima sačuvana sva nutritivna svojstva za razliku od ulja koja prolaze fazu rafiniranja koja uključuje prolazak kroz tretman fosfornom kiselinom i zagrijava se do 240 stupnjeva, objašnjava Prgomet. Tako u samo jednoj smjeni vinkovačka ekipa iscijedi 4,5 tona suncokreta i proizvede 2 tisuće litara ulja. U rujnu planiraju povećati proizvodnju i raditi u dvije smjene. Kapacitet uljare je 6400 tona suncoketa, što otprilike odgovara količini od 2 milijuna litara. Ove su godine proizveli 100 tisuća litara ulja.

Prvu tvornicu ulja Zvonimir je otvorio u Vinkovcima kako bi, kaže, pomogao gospodarstvu. Iskoristio je mjere Ruralnog razvoja i europski novac. Osim hladno prešanog suncokretova ulja na tržište planiraju izbaciti i pelet od ljuskica suncokreta, što je novina na hrvatskom tržištu. Suncem u boci planiraju, kažu, osvojiti domaće potrošače, a želja im je da vinkovački brend prošire izvan granica Hrvatske.

Od iduće godine tržište planiraju osvojiti oleinskim suncokretom, čije je ulje, kažu, proizvod budućnosti.

U Vinkovcima pomiču granice

U Vinkovcima pomiču granice

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!