11:41 / 30.09.2018.

Autor: S.N./I.H./HRT

Dobra žetva kukuruza

-

-

Foto: - / -

Ove godine kukuruz nije trebao pojačanu zaštitu ni prihranu pa ratari nisu imali izvanrednih troškova. Dobiju li kunu za kilogram, na ovoj će kulturi zaraditi.
U tijeku je žetva kukuruza, jedna od najranijih u proteklih 20 godina. Urod je za čak četvrtinu veći nego lani, u prosjeku se žanje oko 12 tona po hektaru. I urod soje bit će veći, za 13%, a suncokreta za 3%. No zato je manje šećerne repe, za gotovo trećinu, jer zasijano je i manje površina. Ratari očekuju veću otkupnu cijenu za kukuruz od lanjskih 80 lipa za kilogram. Stručnjaci preporučuju da se kukuruz pobere što prije kako bi jesenska sjetva počela na vrijeme.  U slavonskim kukuruzištima kombajni u punom pogonu. Žanje se rekordno rano, čak mjesec dana prije nego što je uobičajeno. Kreće nam se vlaga oko 16%, nije veća, a i prinos se čini dosta dobar ove godine, s tom vlagom bit će, znači, između 10 i 12 tona, rekao je Nikica Marić iz Alaginaca.

A to je dvadesetak posto više nego lani. Zrno je suho i kvalitetno pa bi cijena, nadaju se ratari, mogla biti dobra. Bolja nego lani, kada se kilogram suhog zrna plaćao samo 80 lipa. Nadamo se da će i cijene, bar zasad dok još nije u potpunosti krenula kampanja, biti tu negdje oko kune za kilogram suhog zrna, kazala je Nives Grbić iz Požege.

Ove godine kukuruz nije trebao pojačanu zaštitu ni prihranu pa ratari nisu imali izvanrednih troškova. Dobiju li kunu za kilogram, na ovoj će kulturi zaraditi. Bila bi računica i bolja da kukuruz mogu uskladištiti i čekati da na burzama žitarica cijena dosegne maksimum. Skladištenje kod nekog drugog nama je skupo. Mi sami uglavnom nemamo prostor za skladištenje da zrno ostane u dobrom stanju i kvalitetno, kaže Marić.

Pa su kukuruz prisiljeni prodati izravno, s polja. Iako je žetva uranila, preporuka je struke - pobrati urod što prije, a nije ga malo. S gotovo 250.000 hektara bit će ga više od 2,8 milijuna tona. Da ne čekamo tu nezgodnu, kišovitu jesen koja je počela, ovako ostaje vremena da se površine preoru, nakon osnovne obrade tlo slegne, rekao je Ivan Han iz Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe.

I na vrijeme pripreme za jesensku sjetvu žitarica - pšenice, ječma i drugih strnina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!