Dobri gospodarski podaci potaknuli Wall Street

07:21 / 18.05.2022.

Autor: P.F./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Na Wall Streetu jučer su cijene dionica porasle, ponajviše tehnoloških divova, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se gospodarskim podacima koji su odagnali strahovanja ulagača od recesije. Dow Jones ojačao je 431 bod ili 1,34%, na 32.654 boda, dok je S&P 500 skočio 2,02%, na 4.088 bodova, a Nasdaq indeks 2,76%, na 11.984 boda.

Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u trgovini na malo porastao je u travnju 0,9%, dok je rast industrijske proizvodnje u istom mjesecu ubrzan na 1,1%, s 0,9% mjesec dana prije. To je odagnalo bojazni da bi zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke gospodarstvo moglo uroniti u recesiju, s obzirom da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod pao na kvartalnoj razini.

Nakon nekoliko loših podataka, ovi novi ukazuju na rast gospodarstva na početku drugog tromjesečja, a ne na recesiju, kaže Bill Adams, ekonomist u Comerica Bank. Zahvaljujući tome, u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle.

Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je pridonio skok cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple, Tesla i Amazon, između 2 i 5%.

Posljednjih dana tržište se pokušava oporaviti, nakon što je tjednima bilo pod pritiskom zbog čega je prošloga tjedna S&P 500 zaronio na najnižu razinu od ožujka prošle godine.

Najveći dio dionica koje su ulagači danas kupovali su one čije su cijene toliko pale da su sada ili u području korekcije ili u području 'medvjeda'. Mislim da ulagači traže prilike nakon oštrog pada cijena, a čini mi se da je danas dobar dan za to, kaže Sylvia Jablonski, direktorica u tvrtki Defiance ETF.

No, prepreke tržištu su i dalje prisutne. Najviše se raspravlja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike središnje banke.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je početkom svibnja povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0,25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva zbog 'zatvaranja' niza gradova u cilju suzbijanja širenja COVID-a 19.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72%, na 7.518 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,59%, na 14.185 bodova, a pariški CAC 1,30%, na 6.430 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!