Dobri gospodarski pokazatelji u osječko-baranjskoj županiji

18.05.2023.

Zadnja izmjena 14:57

Autor: IMS HTV-a/HRT/Hina/D.S.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U osječko-baranjskoj županijskoj Upravi pohvalili su se dobrim gospodarskim pokazateljima. Osim rekordno visoke zaposlenosti, rastu gospodarstva, kažu, pridonijele su i brojne županijske mjere poput prekvalifikacija i poticaja poduzetništvu. 

Raste i broj obrta. 450 ih je u Osječko-baranjskoj županiji više nego u ovom razdoblju prošle godine. Nedavno otvaranje Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće trebalo bi obrte dodatno osnažiti. Nezaposlenost je niska, u travnju je bilo 443 nezaposlenih manje nego lani.

- Kada zbrojimo broj novozaposlenih i broj nezaposlenih u ovoj i prošloj godini, kada ih usporedimo, vidjet ćemo da se ti brojevi gotovo preklapaju. Znači govorimo o ljudima koji su otišli sa Zavoda za zapošljavanje i koji su kroz naš sustav i prekvalifikacije koje Osječko-baranjska županija provodi niz godina, dobivamo kvalitetne rezultate i ti ljudi nalaze posao na tržištu rada, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Razvoj poduzetničke klime


Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović ocijenila je da je doprinos ovakvim pokazateljima dala i županija, ne samo realizacijom dva kapitalna projekta, nego i nizom potpora namijenjenim poduzetnicima i poljoprivrednicima te razvoju turizma.


Izvijestila je kako je početkom svibnja županija objavila četiri javna poziva za poduzetnike, ukupne vrijednosti 325 tisuća eura, a uz ostalo, u pitanju su potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja te potpore za promotivne i obrazovne aktivnosti.


Podsjetila je i na sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te edukaciju nezaposlenih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!