10:52 / 30.09.2018.

Autor: Hina/HRT

Dobri turistički rezultati za prvu polovicu godine

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavnina je ostvarena u predsezoni, od travnja do lipnja, 2 i pol milijarde, 9 posto više nego u istom razdoblju 2017.
Prihodi od stranih turista, prema podatcima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih šest mjeseci 2018. godine, iznosili su 3 milijarde eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 10 posto, odnosno prihodovano je 276 milijuna eura više, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo turizma RH.

Rast prihoda od stranih turista zabilježen je i u drugom tromjesečju pa je od travnja do lipnja ostvareno 2 milijarde i 558 milijuna eura prihoda od turizma, što je 9 posto više nego li u istom razdoblju, odnosno 222 milijuna eura više, navodi ministarstvo.

Udio prihoda od turizma u BDP-u iznosio je u tom razdoblju 19,7 posto, odnosno 1,6 postotnih poena više nego li prošle godine u istom razdoblju, ističe se u priopćenju.

Ministar turizma Gari Cappelli  nagalsio je kako smo u ovom trenutku već premašili 100 milijuna noćenja i to mjesec dana ranije nego li protekle godine.

To nas posebno veseli, dodao je,  jer smo u prvoj polovici ove godine ostvarili 3 milijarde eura prihoda od stranih gostiju, što je 10 posto više nego li u istom razdoblju prošle godine.

"Rast prihoda u turizmu temelj je daljnjeg razvoja, investicija i povećanja konkurentnosti te upravo zato u našim aktivnostima, programima i zakonodavnim izmjenama stavljamo fokus na povećanje efikasnosti turističkog sustava, rast kvalitete i diversifikaciju ponude", rekao je ministar Cappelli.

Naglasio je kako su sadašnji ostvareni rezultati potvrda velikog iskoraka koji je napravljen prema cjelogodišnjem turizmu. "Ali vjerujem da ćemo  u budućnosti biti još i uspješniji", komentirao je ministar turizma Gari Cappelli.         

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!