Dobro poslovali tijekom rata, posao cvjeta i u koroni

09.11.2020.

15:38

Autor: MLaden Šarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Na tržištu su se pozicionirali kao proizvođač tehničkih tkanina i materijala za specijalne namjene, osobito tkanine iz medicinskog programa.
U Domovinskom ratu bili su glavni proizvođač vojnih maskirnih i policijskih tkanina te odora. Za vrijeme prvog, najjačeg migrantskog vala, razvili su proizvodnju medicinskih antibakterijskih materijala.

Danas rade specijalne medicinske antivirusne tkanine, odnosno gotove proizvode. Iako im je većina godišnjeg poslovnog plana pala u vodu, čakovečka tekstilna tvrtka ostvarila je dvostruko veću dobit.

- Naš vojni program na kojem smo temeljili ovogodišnje poslovanje je nestao, otkazane su nam sve međunarodne narudžbe, ali javilo se nešto drugo, nova potreba. Značajno je porasla potražnja za medicinskim programom, rekao je predsjednik Uprave Davor Sabolić.

Na tržištu su se pozicionirali kao proizvođač tehničkih tkanina i materijala za specijalne namjene, osobito tkanine iz medicinskog programa.

- Kroz te materijale ne prolazi ni bakterija ni virus. Do sada je za naše kupce bilo značajno to što su antibakterijski - većinom smo radili navlake za madrace , no pojavom korona virusa naši su inženjeri poboljšali neka svojstva i iznjedrili novi proizvod. Pa smo tako počeli proizvoditi medicinske zaštitne ogrtače i zaštitne kombinezone koji osim od bakterija štite i od virusa, dodao je Sabolić.

Tijekom 146 godina postojanja Čateks je prošao sve faze - od uspješnog poduzeća do tvrtke pred stečajem. Sve se promijenilo nabolje, dolaskom mlade stručne ekipe. Više od tri i pol milijuna metara tehničke i tkanine za specijalne namjene, 70 je tegljača iz Čakovca odvezlo u zemlje Europske unije - najviše u Njemačku, Francusku, Poljsku i Veliku Britaniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!